Anglija, delta sev in smrtnost

, , Komentarji so izklopljeni za Anglija, delta sev in smrtnost

Public Health England (PHE) je izvršna agencija Ministrstva za zdravje in socialno oskrbo v Združenem kraljestvu (UK) za zaščito in izboljšanje zdravja in dobrega počutja ter zmanjšanje neenakosti na področju zdravja. Poenostavljeno rečeno je PHE nekakšen britanski NIJZ. Kot takšen opravlja podobne naloge, a za razliko od našega NIJZ neprimerno bolje obvešča javnost glede epidemije. Spletna stran PHE je pregledna in nudi ogromno informacij, PHE pa periodično izdaja obvestila in analize z množico številk, ki pa za razliko od spletne strani NIJZ niso zgolj v nepregledni excelovi tabeli, ampak v obliki resnih publikacij. Ker je delta sev trenutno aktualen, si oglejmo, kaj o tem pravi PHE.

Zadnja publikacija SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, osemnajsta po vrsti, nosi datum 9. julij. Prvo publikacijo s tem imenom je PHE sicer izdala lanskega decembra, od takrat pa jo periodično nadgrajuje z novimi informacijami in statistikami.

UK je sicer ena bolj prizadetih evropskih držav v epidemiji, vendar jo je statistično glede na milijon prebivalcev odnesla bolje kot Slovenija. V UK je bilo 18. julija 80.356 potrjenih okužb s covidom na milijon prebivalcev po statistiki na spletni strani Our World in Data, Slovenija pa 124.194. Potrjenih smrti je bilo v UK 1.900 na milijon prebivalcev, v Sloveniji pa 2.128.

Delta

Ker pa je delta sev v tem trenutku daleč najbolj aktualen, primerjamo državi še tu. Delta je trenutno prevladujoči sev v UK, kar 99,4 %. Ni pa delta (še) prevladujoč v Sloveniji, kjer je prisoten v 3,4 %.

Tabela 5 v omenjeni publikaciji PHE (str. 16) prikazuje statistiko okuženih, oskrbovanih in umrlih zaradi seva delta v Angliji (ne pa za celotno UK), za obdobje 1. februar – 21. junij 2021. Zanimiva je tudi po tem, ker se v njej znajdejo tudi cepljeni. Nekaj, kar bomo zaman iskali na spletnih straneh NIJZ.

V slabih petih mesecih je bilo z delto okuženih 123.620 prebivalcev Anglije, od tega malenkost manj kot 90 % mlajših od 50 let. Necepljenih okuženih je bilo 71.932 ali 58,2 %. Okuženih je bilo 21,4 % cepljenih z enim odmerkom in 8,8 % z dvema odmerkoma. Preostali odstotki gredo na račun okuženih, pri katerih ni znan status glede cepljenja.

Umrli

Tabela vsebuje podrobne podatke o številu oseb, ki so zaradi delta seva potrebovale oskrbo, vendar si raje poglejmo smrtnost. V omenjenem obdobju je v Angliji zaradi okužbe s sevom delta umrlo 257 oseb, velika večina starih 50 let ali več (89,9 %). Kljub precej manjši dovzetnosti za okužbo z delta sevom pri starih 50 let ali več je bila umrljivost v tej starostni skupini izrazito velika.

Smrtnost pri okužbi s sevom delta pri mlajših od 50 let je bila 0,02 odstotka, pri starih 50 let ali več pa 1,9 %. Škoda, da publikacija navaja le ti dve starostni skupini. Zanimivo bi bilo namreč videti, katere starostne skupine nad 50 let so bile najbolj ogrožene.

Smrtnost glede na cepljenost

Branje podatkov pa postane vznemirljivo, ko pogledamo, kakšna je bila smrtnost med cepljenimi in necepljenimi osebami, ki so se okužile z delta sevom. 45 umrlih je bilo cepljenih z enim odmerkom, 118 z dvema odmerkoma, 92 pa ni bilo cepljenih. Za dva umrla niso ugotovili statusa. Največ je torej umrlo oseb, ki so prejele dva odmerka (45,9 %), sledijo necepljeni (35,8 %) in cepljeni z enim odmerkom (17,5 %).

Smrtnost glede na celotno število okuženih z delta sevom je torej znašala v Angliji v obdobju od 1. februarja do 21. junija:

  • 0,1 % smrtnost pri cepljenih z dvema odmerkoma;
  • 0,07 % smrtnost pri necepljenih;
  • 0,04 % smrtnost pri cepljenih z enim odmerkom.

Sklep

Anglija kot najbolj naseljen del UK (skoraj 85 %) je imela leta 2019 več kot 56 milijonov prebivalcev. V UK je bilo z vsaj enim odmerkom cepljenih več kot 46,3 milijonov prebivalcev, v Angliji pa več kot 38,8 milijonov. Z dvema odmerkoma je bilo v UK cepljenih skoraj 36 milijonov prebivalcev, v Angliji pa več kot 30,1 milijonov. Z enim odmerkom je torej v Angliji cepljenih okoli 70 % prebivalcev, z dvema pa okoli 55 %. 1. februarja, t.j. od datuma, ki ga PHE beleži v tabeli v omenjenem poročilu za spremljanje seva delta, so bile te številke občutno nižje. Za okoli petkrat.

Brez ustreznih podatkov, ki bi spremljali večanje števila cepljenih in gibanje delta seva, je zato nemogoče izdelati kompleksno analizo. Laično pa lahko sklepamo, da so bili v Angliji na okužbo  s sevom delta najbolj dovzetni necepljeni. Še posebej, ker so sedaj v manjšini. Vendar so se okužili tudi cepljeni in to ne v zanemarljivem številu. Od okuženih je bila dobra petina tistih, ki so prejeli en odmerek cepiva in skoraj 9 % tistih, ki so prejeli dva odmerka.

Angleški primer kaže, da dva odmerka cepiva resda bolj ščitita pred okužbo s sevom delta kot en odmerek. Je pa smrtnost po teh podatkih najvišja prav pri cepljenih z dvema odmerkoma.

Beri tudi Janša, Iran, levica in kult in Dovolj je! Prenehajte s tem!