Vrag je vzel šalo

, , Leave a comment

Ukrajina je zaskrbljena, ker je Rusija začela obstreljevati območje, ki ga zaseda, da bi poskušala ustvariti vtis, da območje napada Ukrajina, lahko danes beremo pri nas. Ta zadeva je resnično prenevarna in če kdaj, je zdaj čas, da nehamo slepo prepisovati ukrajinsko propagando. Vrag je vzel šalo.

Jedrska elektrarna Zaporožje je deseta največja jedrska elektrarna na planetu. Obsega šest reaktorjev. Zgrajena je bila v časih Sovjetske zveze (šesti reaktor je pričel delovati po njenem razpadu). Njeni reaktorji so čvrsti. To je bil čas hladne vojne, zato je konstruirana tako, da vzdrži tudi letalske napade. Ni je artilerije, ki bi bila sposobna prebiti ta oklep. Seveda ukrajinske oblasti in Nato to vedo. Zadnje čase pa prejemamo novice o napadih na elektrarno.

Jedrska elektrarna Zaporožje

Prejemamo zmedene novice. Tako bi naj po navedbah ukrajinskega državnega podjetja za jedrsko energijo Energoatom zaradi ruskih napadov poškodovana nuklearka Zaporožje, zaradi česar so morali ustaviti enega od jedrskih reaktorjev. “V neposredni bližini skladišča radioaktivnih snovi je bilo zabeleženih pet novih napadov,” je sporočila ukrajinska agencija za jedrsko energijo Energoatom in za to obtožila ruske sile. Po navedbah Energoatoma je bila zadeta upravna stavba nuklearke, tarča je bila tudi gasilska postaja v bližini elektrarne.

Velik problem verodostojnosti takšnih novic predstavlja preprosto dejstvo, da je elektrarna v ruskih rokah že od 4. marca. Od 12. marca pa jo, tako vsaj Ukrajinska Pravda, upravlja ruski Rosatom in ne ukrajinski Energoatom. Associated Press News je 3. avgusta poročal, da je elektrarna pod ruskim nadzorom, upravlja pa jo ukrajinsko osebje. Energoat tudi trdi, da želi Rusija nuklearko povezati z omrežjem na Krimu.

Jedrska elektrarna Zaporožje

Te informacije – za lažje razumevanje jih ponovimo – da je nuklearka od marca trdo v ruskih rokah, da jo upravlja ruska in ne ukrajinska agencija in da naj bi jo Rusija želela priključiti na Krim, so pač v popolnem nasprotju s trditvami, da naj bi ruske sile obstreljevale območje, ki ga zasedajo, da bi poskušale ustvariti vtis, da območje napada Ukrajina. Ne samo, da so kontradiktorne, so tudi skregane z zdravo pametjo.

Po zatrjevanju ruske strani pa naj bi Ukrajinci bili tisti, ki naj bi obstreljevali območje elektrarne. Kar je bistveno bolj logično in razumljivo. Ukrajinci bi naj ciljali vodne cevovode, daljnovode in upravno stavbo. Elektrarni sami zaradi hladnovojne gradnje niti ne morejo škodovati. Vendar pa lahko privedejo do problemov s hlajenjem reaktorjev. In to je nekaj, kar smo že videli – Černobil. Vrag je vzel šalo.

Da takšno razmišljanje ni iz trte zvito, je poskrbela sama ukrajinska stran. Ukrajina je že 19. julija s samomorilnimi droni napadla ruske položaje v bližini elektrarne. Z napadom se je ukrajinsko obrambno ministrstvo pohvalilo na Telegramu. Ruske sile pa v elektrarni nameščajo sistem zračne obrambe. Najbrž ne zato, da bi se branile pred lastnimi napadi.

Jevgenij Balicki, guverner (ruske) regije Zaporožje, je dejal, da so uradniki pripravljeni Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) pokazati, kako Rusi varujejo jedrski objekt, medtem ko naj bi ga Ukrajinci napadali. IAEA je pripravljena napotiti svojo ekipo v elektrarno, čemur pa na ukrajinski strani nasprotujejo, ker bi po njihovem prepričanju s tem dali legitimnost ruski zasedbi območja.

Vodja IAEA Rafael Grossi je pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici elektrarne. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno.

Ob realnem tveganju jedrske nesreče, tako Grossi, mi še naprej nekritično prejemamo ukrajinsko propagando. Ki je na trenutke že prav groteskno komična – Rusija obstreljuje območje, ki ga zaseda, da bi poskušala ustvariti vtis, da območje napada Ukrajina. Z drugimi besedami – medtem ko Ukrajina zaradi vtisa ne dovoli obiska IAEA v elektrarni, Rusija zaradi vtisa tvega jedrsko nesrečo. Zaradi vtisa ubija lastne vojake in škoduje povezavi nuklearke na Krim. Vrag je res vzel šalo. Bo svet sprejemal ukrajinsko propagando ali bo ukrepal? Rusija se namreč ne bo umaknila, Ukrajina pa bo le zaradi pritiska Zahoda prenehala napadati elektrarno. Je vtis res pomembnejši od jedrske katastrofe?

Beri tudi Rusija, NATO in Ukrajina in Propaganda grozot

 

Leave a Reply