V ukrajinskem zaporu umrl ameriško-čilski žurnalist in vojni komentator

, , Leave a comment

V četrtek je v ukrajinskem zaporu v Harkovu umrl 55-letni ameriško-čilski žurnalist in vojni komentator Gonzalo Ángel Quintilio Lira López.

Liro je ukrajinska tajna služba (SBU) lanskega maja aretirala zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 436-2 členu ukrajinskega kazenskega zakonika (opravičevanje, priznavanje legitimnosti, zanikanje oborožene agresije Ruske federacije proti Ukrajini, poveličevanje njenih udeležencev). Julija je bil izpuščen po plačilu varščine. Po izpustitvi je Lira na družbenih medijih obtožil ukrajinsko vlado mučenja v času pridržanja, kar je SBU zanikala. 31. julija je skušal prečkati mejo z Madžarsko z namenom zaprositve političnega azila, vendar je bil ponovno aretiran.

Lira je bil notorični kritik vedno večjega avtoritarizma v Ukrajini. Vojno v Ukrajini je videl kot proxy vojno med ZDA in Rusijo. Temu stališču primerni so bili njegovi prispevki za različne alternativne medije in na družbenih omrežjih.

Njegov oče Gonzalo Lira Sr. je v dokumentih in e-mailih, ki jih poslal ameriški ambasadi v Kijevu zapisal: »Ne morem sprejeti načina, kako je moj sin umrl. Osem mesecev in enajst dni so ga mučili, izsiljevali in onemogočali komunikacijo, ameriško veleposlaništvo pa ni naredilo ničesar, da bi pomagalo mojemu sinu. Odgovornost za to tragedijo je na diktatorju Zelenskem s soglasjem senilnega ameriškega predsednika Joeja Bidna,« in dodal: »Moja bolečina je neznosna. Svet mora vedeti, kaj se dogaja v Ukrajini s tem nečloveškim diktatorjem Zelenskim.«

V ročno napisanem zapisku je Lira opisal svoje zdravstvene težave, vključno z dvojno pljučnico, pnevmotoraksom in hudim edemom. To pismo, ki naj bi bilo njegovo zadnje pisno dopisovanje, opisuje domnevno zanemarjanje, s katerim se je soočal v zaporu. Kljub tem zaskrbljujočim simptomom naj bi bila ustrezna medicinska pomoč odložena, dokler ni bilo prepozno.

V naših medijih o Liri zaradi domnevno neprimerne oskrbe v ukrajinskem zaporu ne boste našli niti besedice (častna izjema je Insajder). O tem ne pišejo Reuters, The New York Times, Washington Post, Bloomberg, CNN (ne pozabimo, da gre za ameriškega državljana!), BBC, The Guardian.

Poleg alternativnih in ruskih medijev so poročali le redki mainstream medji, npr. finski Helsinki Times in ameriški Newsweek. So pa zato poročali mediji globalnega Juga, kot npr. bangladeški Daly Sun, jordanski Al Bawaba in libanonski Al Mayadeen. Poročal je celo ukrajinski The New Voice of Ukraine.  

Prvih nekaj mesecev po zaostritvi vojne v Ukrajini (ne pozabimo, da se le-ta odvija že od leta 2014), ko so ruske sile prestopile mejo, so nam politiki in mediji dopovedovali, da se v Ukrajini brani demokracija. Tega argumenta za sodelovanje Nata in EU v tej vojni že dalj časa ni več v javnem diskurzu, preprosto ga ni. Kako naj bi bil? Del demokracije, pravzaprav eden temeljnih in osnovnih pojmov, je tudi svoboda govora. Te v Ukrajini že dolgo ni več. Pa tudi na naši strani železne zavese so vedno močnejše težnje po omejevanju.

Zagotovo je Liri moč očitati naivnost, če je verjel, da bo lahko v Ukrajini nekaznovano uveljavljal pravico do svobode govora. Mnogi so bili proglašeni za proruse oz. proputinovce, celo ruske propagandiste, zgolj zato, ker je njihov pogled na dogajanje radikalno odstopal od zapovedanega diskurza. Tudi pri nas. A za to te v Ukrajini aretirajo, pa četudi gre za ameriškega (in čilskega) državljana.

Je pa zelo poveden molk ameriških oblasti in ameriških medijev. Pravzaprav oblasti in medijev celotnega Kolektivnega Zahoda. Niti najmanjšega dvoma ni, da bi vsi povzdignili ogromen vik in krik, če bi bila zgodba malce drugačna. Ko bi takšen tip umrl v Rusiji, kjer bi ga aretirali zaradi »proukrajinskih stališč«. Sicer pa smo nekaj podobnega doživeli, ko je bila predlani v Rusiji zaradi posedovanja hašišove smole aretirana ameriška košarkarica Brittney Griner. Spomnimo se – ni ga bilo medija, ki nas temeljito ne bi obveščal o njeni sagi.

Beri tudi Ustavimo konje! in Vrag je vzel šalo

 

Leave a Reply