Ustavimo konje!

, , 1 Comment

Zahodni propagandni stroj deluje s polno močjo. Razen osamljenih glasov Zahod bolj ali manj usklajeno vpije, da ima Izrael pravico do obrambe. Prazna fraza, ki poleg instrumentalizacije obsodb Hamasa pravzaprav daje pokritje za zločinska dejanja Izraela. Namen, kot opozarja Boris Vasev, večinoma ni opozarjanje na pomen spoštovanja mednarodnega prava in nesprejemljivost njegovega kršenja, ampak zatrtje kakršne koli vsebinske razprave o razmerah v Izraelu in Palestini.

Pravica do obrambe

Izraelska pravica do obrambe je po palestinskih virih terjala že več kot 6.500 življenj, od tega več kot 2.700 otroških življenj. To je več kot štirikrat več, ko je bilo po izraelskih virih žrtev Hamasovega napada (več kot 1.400). Izrael tudi bombardira Zahodni breg, kjer Hamas nima vpliva in z njegovim napadom ni povezan. Po podatkih OZN je bilo od 7. oktobra na tem delu okupirane Palestine ubitih najmanj 95 Palestincev, med njimi okoli 30 otrok. Te grozovite številke sicer redno prejemamo skozi medije, politiki pa jih skorajda ne omenjajo, a so praviloma skrite nekje na dnu prispevkov. In s tem izvodenijo. Z vprašanjem, zakaj napadi tudi na Zahodni breg, pa se tako ali tako ukvarjamo le redki.

Ljudje širom sveta protestirajo. Večina je obsodila Hamasov napad in večina se tudi strinja, da bi ga bilo potrebno nevtralizirati. Vendar ne tako. Ne s kolektivnim kaznovanjem. Ne z ubijanjem civilistov. Ne z etničnim čiščenjem. Vendar v posameznih Zahodnih državah kriminalizirajo takšne proteste. Proteste v podporo Palestincem in proti kolektivnemu kaznovanju prepogosto enačijo s podporo Hamasu. Psihoza je šla celo tako daleč, da bi ponekod tudi prepovedali nošnjo t.i. palestinske rute. Ki je, mimogrede, sicer zelo praktičen kos oblačila, bolj kot šal. Vem, ker jih nosim vsako zimo. Brez kakršnegakoli sporočila. Zgolj zaradi praktičnosti. Imam pa nelagoden občutek, da bom letos pri nekaterih ožigosan za podpornika Hamasa.

Invazija

Dobra dva tedna nas že pripravljajo na izraelsko invazijo na Gazo. Seveda z namenom, da se bomo čim manj upirali. Izraelske sile so sicer že večkrat vstopile v Gazo, nazadnje včeraj ponoči. Ampak to še ni invazija.

Če bo do nje dejansko prišlo, bo izzvala enormno reakcijo v muslimanskem in arabskem svetu. Že zdaj vre, le da nimamo kaj dosti novic od tam. V primeru invazije pa bo od Maroka do Indonezije konkretno zavrelo. Še posebej, če bodo pri tem na kakršnkoli že način sodelovale ZDA. Priče bomo oblikovanju regionalne koalicije proti Izraelu, najbrž tudi vojaške. Vodstva muslimanskih in arabskih držav nimajo nikakršne želje po konfliktu z Izraelom. Če pa bodo stale ob strani in mirno gledale pokole Palestincev, bodo doživele upore znotraj svojih držav. Muslimanski svet se je namreč zaradi Izraelove pravice do obrambe prvič v zgodovini dejansko poenotil. Hamasu je uspelo nekaj, kar se je še stoletja zdelo nemogoče – poenotenje sunitov in šiitov.

Javno mnenje se bliskovito spreminja. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je kmalu po Hamasovem napadu ponudil turško mediacijo, a je bil zavrnjen. Zdaj je obrnil ploščo. Odpovedal je načrtovan obisk Izraela in v govoru v turškem parlamentu izjavil, da na Hamas gleda kot na osvoboditelje, ki se borijo za svojo zemljo in pravice in ne kot na teroriste. Turčija ima sicer največjo vojsko v Natu. Govor je bilo jasno opozorilo tako Izraelu kot ZDA, da se naj nehata igrati z ognjem. Vprašanje je le, če ga odločujoči na Zahodu razumejo. Najverjetneje ne.

Neokonservativci in Iran

Situacija je v resnici hudo nevarna, česar se pri nas nič kaj dosti ne zavedamo. Precej nevarnejša od vojne v Ukrajini.

Četudi ni nikakršnega dokaza, da je za Hamasovim napadom stal Iran in je Bela hiša to jasno priznala, ameriški neokonservativci podpihujejo celo napad na Iran. Neokonservatizem je sicer politično gibanje, ki zagovarja intervencionizem v mednarodnih zadevah, ki temelji na militaristični filozofiji »miru skozi moč«. Najdemo jih v obeh ameriških vladajočih strankah. Eden vidnejših in vplivnejših je npr. Robert Kagan, mož podsekretarke na ameriškem zunanjem ministrstvu Vicorije »Fuck the EU« Nuland, ki se je proslavila s svojim militantnim delovanjem v zvezi z ukrajinsko krizo.

Tako senator Lindsey Graham, ki nas je pred kratkim obiskal in nas podučil, da je Slovenija na pravi strani zgodovine, vztrajno grozi Iranu: »Iran, if you escalate this war, we’re coming for you!« To, da vojno eskalira prav ZDA in ne Iran, niti najmanj ni pomembno. Trenutni diskurz nevarno spominja na diskurz pred napadom na Irak.

Urbano okolje

Douglas Macgregor ocenjuje, da se načrtuje napad s kakšnimi 10.000 dobro izurjenimi vojaki (Macgregor je upokojeni polkovnik ameriške vojske z izjemnim vojaškim znanjem. V drugi Iraški vojni je vodil prvo tankovsko bitko in bil je med glavnimi načrtovalci Natovega bombardiranja Jugoslavije. Po vojaški upokojitvi je zaplul v komentatorske in politične vode, med drugim je bil pod Trumpovo administracijo tudi višji svetovalec v Pentagonu. Marsikatere njegove besede je potrebno razumeti v kontekstu ameriške notranje politike, vendar je trenutno eden objektivnejših in pronicljivejših analitikov vojnih razmer. Ker njegove analize konkretno odstopajo od Zahodne propagande, ga naši mediji, z nekaj izjemami, ne citirajo).

Problem takšne invazije je boj v urbanem okolju. Izrael v svojem slepem maščevanju in pod vplivom rasistične in verske skrajne desnice v vladi grozovito bombardira Gazo. S tem jo je spremenil v kup ruševin. S tem je storil isto napako, kot jo je Wehrmacht pred Stalingradom in kasneje koalicija pred Monte Cassinom. Gaza namreč vedno bolj spominja na Dresden med II. svetovno vojno. Ruševine v urbanem okolju pomenijo nepremostljivo oviro za napadalce. Nemci Stalingrada nikdar niso osvojili, zavezniki pa so vstopili v Monte Cassino šele po umiku Nemcev.

V primeru invazije bomo zaradi narave urbanega vojskovanja priče ogromno smrti civilistov. Vojaki na fronti se ne bojujejo za neke višje cilje, bojujejo se dobesedno za svoja življenja. Med ruševinami preprosto nimajo časa ugotavljati, ali so osebe na drugi strani civilisti ali nasprotni bojevniki. Še posebej v okolju gverilskega bojevanja, kjer nasprotniki morda niti ne nosijo uniform. Sicer pa vemo, da izraelski vojaki nimajo pretiranih zadržkov tudi do streljanja na demonstrante, kadar jih obmetujejo s kamenji. Konec koncev pa ne smemo pozabiti Faludže.

Vendar se Staliningrad, Monte Cassino in Faludža precej razlikujejo od Gaze. Danes ima vsakdo mobilni telefon in vse se snema. Posnetki žrtev bodo v realnem času prihajali v naše domove. In vlade islamskih in arabskih držav v regiji se bodo prisiljene odzvati.

Vojna

Hezbolah v Libanonu, Jordanija, Egipt, Sirija, Turčija in Iran so najverjetnejše države za koalicijo. Kako se bo obnašala Savdska Arabija, lahko zgolj ugibamo. Ampak Savdijci so zaradi Meke varuhi Islama. Resda so ZDA v Sredozemlje poslale letalonosilko Gerald R. Ford s spremljevalnimi ladjami. Na poti je tudi, morda je že prispela, letalonosilka Dwight Eisenhower. A so njune možnosti delovanja v takšni vojni zelo omejene. Letalonosilka Ford nosi okoli 90 letal, kar pomeni, da je hkrati lahko v zraku le kakšnih 30, morda 40 letal. Zaradi lastne varnosti pred raketami naštetih držav mora biti izven njihovega dosega. Torej nekje med Sicilijo in Gibraltarjem. Kar podaljša lete letalom.

Zavedati se je potrebno tudi, da so v Siriji nameščeni protizračni sistemi S-400, morda tudi v Libanonu, s katerimi se ameriška letala še niso srečala. Na Fordu je kakšnih 2.000 marincev, ki jih niti izkrcati ne bo možno. V regiji ima ZDA še nekaj drugih letal, ampak to ne bo dovolj. Profesionalizacija in privatizacija vojskovanja, ki so ju uvedli Američani, večina Zahoda pa zvesto posnemala, je prinesel posledico, da Zahod preprosto nima več dovolj usposobljene pehote za bojevanje več vojn hkrati ali vojne večjega obsega. Nesmiselno, nepotrebno in potratno razoroževanje Zahoda zaradi pomoči Ukrajini je drastično zmanjšalo sposobnosti Zahodnih vojsk, ki je v doglednem času ne bo možno nadoknaditi.

Veliko vprašanje je, kako bo reagirala Rusija. V morebiten lokalni spopad se verjetno ne bo vmešala. Zagotovo pa ne bo dovolila uničenje Irana. Iran je ruski zaveznik in njegovo uničenje bi Rusijo močno oslabilo, kar si ne more in ne sme privoščiti.

V Siriji se nezakonito nahaja okoli 1.000 ameriških vojakov, kjer ZDA pod pretvezo boja proti Islamski državi nemoteno ropajo sirijsko nafto. Sirija jih trenutno ne napade, najbrž iz strahu pred maščevanjem. V primeru vojne bi ti vojaki bili izgubljeni. Kaj bi se zgodilo z ameriškimi vojaki v Turčiji? Tam so tudi nameščene jedrske konice.

Posledice

Skozi Hormuško ožino pluje kakšnih 20 % načrpane nafte, Iran pa dnevno proizvede kakšne tri milijone sodčkov nafte. Ta nafta bi bila v primeru napada na Iran v trenutku izgubljena. In če bi še Opec izvedel blokado? Kakšna je možnost, da bi Sueški prekop neovirano deloval, če bi Egipt vstopil v vojno? Če bodo ZDA vstopile v vojno in bodo tudi napadene, bodo zahtevale aktiviranje famoznega 5. člena? Kako se bomo odzvali, če bodo?

Vojna takšnih razsežnosti bi prinesla strahovito pomanjkanje nafte in posledično vsega drugega blaga. Svet bi se znašel v recesiji, kakršne še ni bilo. Današnje inflacije bi se spominjali kot dobrih časov. Po celotnem Zahodu, morda tudi pri nas, bi doživeli eksplozijo terorističnih napadov. To bi vodilo v oženje naših svoboščin in vzpon avtokratskih, ponekod tudi totalitarnih vlad.

Kaj storiti?

Zato je potrebno za trenutek prenehati z moraliziranjem, predvsem pa z Zahodno propagando. Mimogrede – zakaj nam nikdar ne prenašajo prispevkov od drugih medijev? Recimo iz Južne Afrike, Brazilije, Kitajske ali Pakistana? Zakaj so praktično vse informacije, ki jih prejmemo, iz Zahodnih medijev? Zakaj druge ali celo tretje plati nikdar ne slišimo? Dejansko še nisem zasledil prispevka ali zapisa na družbenih medijih, ki bi poveličeval Hamasov napad. Videl pa sem že ogromno relativilizacij in napadov na avtorje, ki zgolj skušajo razumeti dogajanje ali pa se zavzemajo za Palestince kot ljudi.

Ustavimo konje, dokler je še čas. Ker drvimo v prepad. Dejansko je potrebno zavarovati Izrael pred lastnim uničenjem in nas pred neizbežno katastrofo, če pride do vojne, ki jo lahko sproži izraelska invazija na Gazo. Nehajmo vnedogled vpiti, kako ima Izrael pravico do obrambe in se dejansko posvetimo miru. Nehajmo prav vsakega, ki opozarja na trpljenje Palestincev, označevati za podpornika terorizma. In predvsem pritisnimo na Izrael in ZDA, naj stopita korak nazaj, malce zadihata in premislita. Vojna je najslabša rešitev, ker gre vedno svojo pot.

Jaz sem zaskrbljen. Tako zaskrbljen, kot še nisem bil nikdar v življenju. Morda bi morali biti zaskrbljeni vsi?

Beri tudi Rusija, NATO in Ukrajina in Propaganda grozot

 

One Response

 1. Aleš

  26 oktobra 2023 18:51

  To, kar ste tudi sami zapisali kot “svet”, ni svet. Mi nekako to dojemamo kot svet. A to je le t.i zahodna civilizacija. Ki nezadržno propada.l Počasi, a neustavljivo. Normalne države, tiste s pravimi politiki, pa vstopajo v BRIKS oz. se mu pridružujejo. Rusija, Kitajska, JAR, Iran, Pakistan, Brazilija, Saudska arabija, Združeniu Arabski emirati, Katar,…. Po števili prebivalstva sploh, po BDP, tudi vojaško,.. v vsem so že zdaj daleč močnejši.Da o tem, da imajo veliko večino zalog svetovnih energentov, niti ne govorimo.
  Ta del sveta napreduje , sodeluje med sabo, se širi. O tem se seveda pri nas ne govori. Ostajamo v gnojnici “našega” sveta. Propadajočega. Bedne kreature, ki naj bi bili evropski politiki, vključno z našimi, svoje narode zaradi lastnih stolčkov in koristi vlečejo, po hlapčevsko, poslušno ZDA, v bedo, trpljenje in dokončen propad. ZDA se bodo zaprle vase, oni bodo preživeli nekako, Evropo in vse narode v njej pa čaka beda in težko življenje v nekdaj močni EU, po novem pa le še obskurnih, povsem nepomembnih državic.
  Vsak spopad, tako v Ukrajini, kot zdaj v Izraelu, kot tudi vsak naslednji, bo našo agonijo le skrajšal. Po svoje je prav tako in bolje za nas. Bo prej konec.

  Odgovori

Leave a Reply