37.a člen – nov poizkus

, , Leave a comment

Včasih sami vstopimo v doktrino šoka. Tako se zadnje dneve ukvarjamo le še z nabavo opreme in novinarsko svobodo. Ampak v tej državi se dogaja še marsikaj drugega. Zdaj ko se umirja korona pizdarija, se pričenja nov napad na aktiviranje 37.a člena. Kot običajno se načrt izvaja v treh fazah. Najprej se v točno določenih medijih in na spletnih platformah pričnejo pojavljati katastrofični naslovi, ki ustvarjajo sliko izrednih razmer in strahot, ki so pred nami. To so naslovi zadnjih nekaj dni:

 • Migranti vsakodnevno razgrajajo po Ljubljani!
 • Ljubljanski policisti ujeli afriške ilegalce
 • Naval ilegalnih migrantov na Ljubljano!
 • Naval ilegalcev proti Ljubljani je bil tokrat ustavljen že na Kočevskem
 • Na kočevsko-ribniškem prijeli za poln avtobus migrantov
 • Pohod se je začel: Prijeli 111 nezakonitih migrantov
 • Policija jih je prijela na območju Ljubljane

Nato sledi druga faza, kjer politiki pričnejo govoriti o nujnosti aktivacije 37.a člena, pri tem pa ves čas govorijo o tem, da je potrebno poslati vojsko na mejo. O vsebini 37.a člena ne govorijo in tudi ne omenjajo, da vojska na meji deluje praktično že ves čas od begunske krize leta 2015.

Tretja faza pa pomeni pritisk »civilne družbe«, lokalnih politikov, »zaskrbljenih« in »ogroženih« državljanov, kolumne v točno določenih medijih in na spletnih platformah, pa tudi besede predsednika države.

Ker imamo ljudje pri teh stvareh kratek spomin, naj ponovim dosedanje poizkuse, ki smo jih doživeli v niti dveh mesecih:

 1. problematika beguncev;
 2. preobremenjeni policisti;
 3. policisti so potrebni v notranjosti (nadzor gibanja med občinami);
 4. policisti delajo od doma;
 5. policiste je potrebno varovati, da ne bodo zboleli za covid-19.

Zanimivo, da se v tokratni prvi fazi vedno bolj pojavlja Ljubljana. Verjetno je vsakemu razmišljajočemu jasno, da ti ljudje nimajo namena »navaliti« v Ljubljano, ampak da gre cestna povezava pač mimo nje. Pa vendar se operira prav z »navalom« na Ljubljano. V obrazložitvi Sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje (str. 8) je navedeno, da lahko vojska izvaja pooblastila po 37.a členu tudi drugje, kjer se izvajajo aktivnosti, ki so povezane z nezakonitimi prehodi beguncev oziroma migrantov (sprejemni in nastanitveni centri, centri za tujce, migracijske poti, prevozi beguncev oziroma migrantov …).

To je potrebno še enkrat pogledati – tudi drugje! Migracijske poti! Prevozi beguncev oziroma migrantov! Poglejmo to v luči zgoraj citiranih naslovov – ilegalni migranti vršijo naval na Ljubljano. V primeru aktivacije 37.a člena lahko torej vojska v skladu z obrazložitvijo v sklepu izvršuje ta pooblastila tudi v Ljubljani. In dovolj bo razširiti informacijo, da so se migranti pomešali med protestnike.

 

Leave a Reply