Ali Covid-19 trendi potrjujejo, da smo ljudje cepci?

, , Komentarji so izklopljeni za Ali Covid-19 trendi potrjujejo, da smo ljudje cepci?

Že nekaj časa smo pod udarom oblasti, da ne upoštevamo zapovedanih ukrepov proti epidemiji Covid-19. Da se le-ta vedno bolj širi, naj bi bili krivi influencerji, protestniki, opozicijske stranke in njihovi liderji ter na koncu praktično celotna populacija. Za najslavnejšega slovenskega psihoanalitika pa gre za škodljivi vpliv anarhizma pod vplivom feminizma. Oblast se do nas obnaša kot da smo popolni cepci, temu pa zvesto in brez razmišljanja sledi cel političen spekter.

Posledica so seveda vedno strožji in omejevalni ukrepi, podkrepljeni z vedno več represije. Generacije, rojene po II. svetovni vojni, smo se tako prvič v življenju srečali s policijsko uro, pojmom, ki smo ga do sedaj poznali zgolj iz zgodovinskih knjig in učbenikov. Pred nami pa je nova popolna ustavitev države. Kakšne bodo posledice za gospodarstvo in preživetje državljanov, lahko le slutimo. Zagotovo pa ne bodo prijetne.

Nerazumevajoči cepci

Pa smo prebivalci te države resnično takšni cepci, da ne razumemo? Vesna V. Godina meni, da gre pri kršenju ukrepov za držo protijanšizma. Če pogledamo družbena omrežja, zlasti Facebook in Twitter, pa tudi komentarje pod spletnimi mediji, dobimo občutek, da imamo v državi dva glasna tabora. En, ki prav vsak ukrep raztrga in drug, ki ga neizmerno hvali. Prvi dosledno zavrača skorajda vse ukrepe in jih v vsakdanjem življenju ne upošteva, drug pa jih vzorno spoštuje. Prvi tabor je seveda kriv za sedanji porast okuženih. Enak občutek dajejo strankarski mediji. Hmm, zajemimo zrak in se malce oddaljimo od strankarskega vsakodnevnega bombardiranja ter malce kritično premislimo.

Takšen vtis ne bi mogel biti dalje od resnice. Če se človek sprehodi po kateremkoli slovenskem mestu ali v katerikoli trgovini, bo videl, da se ljudje v huronsko veliki večini držimo ukrepov. Protestniki resda kršijo prepoved zbiranja, vendar pri tem upoštevajo vsa priporočila NIJZ. In ni nikakršnega dokaza, da bi zaradi protestov prišlo do t.i. drugega vala. Nasprotno pa za verska zbiranja, še posebej Brezje, tega ne moremo trditi.

Brezje, 15. avgust, vir: Facebook

Celo znani mariborski berač je včeraj opravljal svoje delo z vzorno nameščeno masko. Neupoštevanje ukrepov se dogaja zgolj na spletu. Influencerji niti približno nimajo takšnega vpliva kot se jim ga pripisuje. Opozicija ne spodbuja h kršenju ukrepov. Mediji vzorno, temeljito in vsakodnevno opozarjajo in prenašajo informacije. Niso pa krivi, da se te zmedene, protislovne in pogosto nerazumljive.

Otok nerazumnosti?

Stanje seveda ni rožnato, ni pa Slovenija nikakršen otok nerazumnosti, neposlušnosti in nasprotovanja ukrepom. Ne gre za nikakršno držo protijanšizma. Covid-19 ima svoje zakonitosti. Covid-19 je respiratorna virusna bolezen in se obnaša tako kot se takšne bolezni obnašajo. Podobno kot gripa in prehladi je očitno aktivnejši v sezonah. In zdaj smo v času njegove sezone.

Infografika

Infografika kaže zanimivo sliko. Vsebuje trende vseh držav EU in povprečje EU. Tako kot pri nas se število okuženih povečuje po celotni Evropi. Praktično nobena država ni izjema. Spodnji graf kaže, da se je pričelo skorajda v vseh državah povečevati po počitnicah. Izjemi sta zgolj Luksemburg, ki je imel nenavaden porast sredi poletja in Italija, kjer se je trend povečevanja pričel prej.

Zanimiva je statistika števila umrlih zaradi epidemije Covid-19. To je bilo veliko ob samem pričetku epidemije, nato pa je drastično upadlo. Izstopa le Španija, ki je junija imela nerazumljiv skok.

Število umrlih se ponovno dviguje, kar pa gre na račun večjega števila obolelih. Smrtnost pa kljub večjemu številu okuženih upada. Z izjemo Malte, kjer se je odstotek septembra povečal, a je ponovno v upadu, lahko sklepamo, da je ta trend relativno stabilen.

Celina privatnih druženj

Namesto nenehnega obtoževanja in vcepljanja konstantnega občutka krivde, bi morala oblast podati kritično analizo in primerno ukrepati. Zgolj posnemanje ukrepov, ki so jih pred tem uvedli v drugih državah, očitno ne deluje. Infografika kaže, da je stanje v celotni EU enako in da so trendi gibanja Covid-19 povsod praktično identični.

Takšno stanje zahteva enoten pristop v celotni EU, ki pa ga ta očitno ni sposobna ali pa ga noče. Zagotovo v vseh sedemindvajsetih državah EU nismo prav vsi popolnoma nedisciplinirani, kot smo Slovenci v očeh naše vlade. Najbrž Evropa ni postala celina privatnih druženj.

Enoten pristop

Ker se Covid-19 očitno obnaša enako kot ostale respiratorne bolezni in bomo priče sezonam, potem moramo najti rešitev. Cepiva še hitro ne bo, če sploh bo. Za SARS, ki je krožil tri leta, ga niso iznašli. Tudi če bo hitro na mizi, bo težko prepričati dovolj populacije za cepljenje, če ne bo resnično temeljito, kvalitetno in kritično preizkušeno. Rešitev pa zagotovo ni, da vsake pol leta ustavimo polovico gospodarstva. To bo družbeni samomor s katastrofalnimi posledicami.

Skupina na oblasti pa situacijo izkorišča za utrjevanje oblasti in avtoritativnosti ter nevtralizacijo opozicije in kritične javnosti.

Beri še: Vojna ekonomija zaradi Covid-19? in Butalci in policijska ura