Antifa za vdorom v ameriški kongres?

, , Komentarji so izklopljeni za Antifa za vdorom v ameriški kongres?

Je v ozadju za vdorom v ameriški kongres Antifa? Na družbenih omrežjih in v nekaterih »medijih« se je namreč razširila ta »novica«. The New York Times je že včeraj naštel več kot 150.000 delitev te ideje na Twitterju in še kopico na Facebooku. Med njimi so bile tudi v ZDA zelo znane osebnosti, kot npr. generalni državni tožilec Teksasa Ken Paxton, republikanski kongresnik iz Alabame Mo Brooks in razvpita nekdanja podpredsedniška kandidatka Sarah Palin.

V domačih logih so bili malce bolj zadržani, kljub vsemu pa niso mogli iz svoje kože. Strankarski medij, ki se sicer pogosto sklicuje na spletne strani skrajno desnih skupin in ki se praviloma kasneje izkažejo za dezinformacije, manipulacije, diskreditacije in laži, se je v prispevku s pomenljivim naslovom Revolt ogoljufanih v Washingtonu… izognil takšni neposredni trditvi. Je pa avtorica misel spretno zapisala tako, da za ciljno publiko ni nikakršnega dvoma:

Zanimivo pa je, da preko Twitterja zaokrožil posnetek, ki nakazuje, da so očitno bili med tistimi, ki so vdrli v Kongres tudi pripadniki Antife. V primeru, če to drži, so si očitno nekateri želeli, da se Trumpove podpornike prikaže, kot nasilne ljudi, čeprav ti to niso za razliko od Antifajevcev in pripadnikov gibanja BLM.

No, v zgornjem zapisu je kar nekaj netočnosti. Spomnimo se le lanskih avgustovskih protestov v Kenoshi v Wisconsinu, kjer je 17-letni Trumpov podpornik Kyle Rittenhouse s polavtomatsko puško AR-15 na dveh lokacijah ustrelil tri osebe. Dve sta umrli. Donald Trump streljanja ni nikdar obsodil, je pa všečkal čivk, ki je vseboval tudi naslednjo poved: »Kyle Rittenhouse is a good example of why I decided to vote for Trump.« Žal pa avtorica posnetka, ki bi nakazoval, da so med tistimi, ki so vdrli v kongres tudi pripadniki Antife, prispevku ni priložila.

Antifa nasilneži?

Že kar nekaj časa nas skušajo skrajni desničarji, tako ameriški kot domači, prepričati, da sta tako Antifa kot Black Lives Matter nasilni organizaciji, če ne že teroristični. Malenkosten problem jim predstavlja dejstvo, da sta obe ohlapni gibanji in ne organizaciji. Kaj Antifa v resnici je, je v Mladini dobro in kritično opisal Marcel Štefančič:

Antifa namreč nima voditelja, nima centrale, nima hierarhije, nima strukture, nima klasičnega članstva. Antifa je gibanje – in obenem nabor tehnik, taktik in sredstev, ki jih antifašistični aktivisti uporabljajo v boju proti fašistom, kolekcija praks, s katerimi antifašisti grenijo življenje fašistom, kolekcija skupin in mrež, ki se agresivno in militantno zoperstavljajo fašistom. Antifa je le drugo ime za antifašiste. Antifa so antifašisti. Antifa, ki ga intonira logo z dvema vihrajočima zastavama, rdečo in črno, je boj proti fašizmu.

Trump je čivkal, da bo Antifo razglasil za teroristično organizacijo, za kar seveda ni bilo možnosti, saj gibanje ne izpolnjuje nobenega potrebnega pogoja za tak ukrep. Še več, nasilja povezanega z levim političnim spektrom je v ZDA neprimerno manj kot tistega, povezanega z desnim delom spektra. Ameriški CSIS, Center za strateške in mednarodne študije, je v lanski analizi jasno pokazal, da v ZDA varnostni problem predstavlja desni terorizem, medtem ko je levi celo v upadu.

Še več – z Antifo ni povezan niti en umor v 25-ih letih, medtem ko je v istem času bilo ubitih kar 329 oseb zaradi skrajno desnega političnega prepričanja.

Antifa v ameriškem kongresu?

Kot dokaz za trditev, da za vdorom v ameriški kongres stoji Antifa, so nam teoretiki zarot postregli s fotografijami oseb v kongresu, za katere trdijo, da so pripadniki Antife. Gre za tako v nebo vpijočo laž, da Twitter te zapise pospešeno briše. V strankarskem mediju je tako ostal le tekst, saj je originalni Twitter račun že izbrisan:

Teoriji zarote so sledili tudi pri nas. Spodaj je tipičen komentar, ki se je pojavil pod zapisom Luke Mesca na Facebooku. Če je kaj pri teorijah zarot še posebej zanimivo, je to, da verniki teh teorij bolj verjamejo teoriji kot tistemu, kar vidijo. Spodnji komentar, ki napeljuje na to, da protestniki v kongresu niso pravilno oblečeni, je namreč, ironično, zapisan pod fotografijo, na kateri so protestniki z rdečimi trumpovskimi čepicami.

Zamaskirani Antifa agitatorji

Pa se povrnimo na začetek, na čivke in fotografije s teksti, ki napeljujejo, da so v kongres vdrli zamaskirani Antifa agitatorji.

Na fotografijah bode v oči tetoviran tip, ki je oblečen v nekakšna vikinška oblačila. Možakarju, ki prihaja iz Arizone, je ime Jake Angeli in je znan Trumpov podpornik in vernik QAnon teorije zarote. Sam sem njegovo fotografijo objavil lanskega 8. novembra na svojem Facebook profilu, ko je govoril na shodu v podporo Trumpu.

No, ob gledanju tega posnetka bi lahko le z veliko dozo zaslepljenosti trdili, da je Jake Angeli zamaskiran Antifa agitator. Drug Antifa pripadnik bi naj bil možakar s košato brado. Ultimativen dokaz te teorije naj bi bil nejasen tattoo na njegovi levi roki, za katerega teoretiki zarote trdijo, da gre za srp in kladivo. Problem s tem bradačem je (in tipom, ki stoji na njegovi levi), da na spletu obstajajo njegove fotografije, kjer nosi majico z napisom Camp Auschwitz in da je bil član nekdanje neonacistične organizacije Traditionalist Workers Party.

Neuspešen poizkus manipulacije

Priča smo še eni, tokrat sicer zelo prozorni in skrajno neuspešni manipulaciji, s katero nas skušajo prepričati, da kar vidimo ne drži in da moramo verjeti tistemu, kar manipulatorji želijo, da verjamemo. Tokratni poizkus manipulacije je bil sicer zelo prozoren in neverjetno butast, vendar se moramo zavedati, da nas skušajo brez izjeme manipulirati prav vsak dan. Strankarski medij je tako pred dvema dnevoma lansiral nov video znanih manipulatorjev Project Veritas, s katerim nas ponovno skušajo prepričati v volilne goljufije v ZDA.

Mi pa še vedno čakamo dan, ko bo Janez Janša postal prvi predsednik vlade v zgodovini, ki bo na istih volitvah čestital za zmago dvema kandidatoma.

Beri tudi Project Veritas, diskreditacija volitev in domače zdrahe, Protesti v Kenoshi, Wisconsin in Hands up, please don’t shoot me – protesti v Portlandu