Project Veritas, diskreditacija volitev in domače zdrahe

, , Komentarji so izklopljeni za Project Veritas, diskreditacija volitev in domače zdrahe

Ponoči je novinar strankarskega medija retvital čivk, ki ga je objavil Project Veritas in ga naslovil Nova razkritja v ameriški volilni bitki. Čivk je nato retvital tudi predsednik vlade.

Retvitan čivk

Kaj je Project Veritas?

Project Veritas je ameriška skrajna desna aktivistična skupina, ustanovljena leta 2010. Skupina deluje tako, da se »prikrito infiltrira« v liberalne skupine in tako razkrinkava domnevne pristranskosti in korupcije liberalcev ter zarote »globoke države«. Izdelujejo »gverilske« videe, s katerimi ustvarjajo dramatični učinek. Ti posnetki so manipulirani in ne kažejo dejanskega stanja. V resnici so izključno namenjeni diskreditaciji napadenih skupin.

Skupina, ki je prejela že najmanj milijon dolarjev anonimnih donacij, se večinoma financira preko Donors Trust. Gre za neprofitni sklad, za katerim stojita milijarderja brata Koch, vplivna donatorja konservativnih skupin in republikanske stranke. Sklad, ki po zakonodaji ni dolžan navesti imen donatorjev, prenaša sredstva konservativnim, libertarnim in skrajno desnim organizacijam. Leta 2015 je skupina prejela donacijo v višini 10.000 dolarjev tudi od Trumpove fundacije.

Diskreditacija demokratske kongresnice Ilhan Omar

Vzorčni primer, kako deluje skupina, je diskreditacija demokratske kongresnice Ilhan Omar. Projekt Veritas je septembra napovedal serijo videov, ki bodo dokazovali goljufije na ameriških predsedniških volitvah. Prvi video so objavili 27. septembra na Twitterju. Že čez sedem minut je video ločeno na svojem Twitter računu objavil Donald Trump jr. Pri tem je pomembna informacija, da ga ni retvital, ampak ga je sam naložil! Ne spreglejte – sedem minut! Dve minuti kasneje je video retvital Trumpov volilni štab, sam predsednik Donald Trump pa ga hitro začel komentirati.

Vir: posnetek zaslona

Na Facebooku pa je Trump mlajši video objavil celo prej, kot ga je objavil Veritas. Video se je hitro razširil med skrajno desnimi skupinami na Twitterju. Gre za šolski primer dobro koordinirane dezinformacijske kampanje, katere namen je vzbuditi dvome v legalnost volitev.

V seriji videov se diskreditira kongresnico somalskih korenin Ilhan Omar iz Minnesote in jo povezuje s tako imenovano denar za glasove prevaro. Pri tem ne navajajo nobenih dokazov, predvajajo pa posnetke pogovorov izven konteksta.

Omar Jamal

Glavna »dokaza« sta dva videa, v katerih je ena oseba nastopa tudi z imenom – Omar Jamal. Jamal sebe opisuje kot člana šerifove pisarne okrožja Ramsey (Minnesota). Šerifova pisarna je na to dala izjavo, da je Jamal član podporne skupine skupnosti, ne pa del šerifove pisarne.

Omar Jamal, vir: YouTube

Jamal je omenil tudi, da vodi Somali Watchdog Group. Na spletni strani te skupine, ki je bila objavljena konec avgusta 2020, ni razen Jamala moč videti nobenih drugih imen. V podlisku novice se nahaja 15 objav, 12 včerajšnjih in tri petkove. Tufts University Graduate School of International Affairs je zanikala njegovo trditev, da je študiral pri njih. Jamala, ki se lažno predstavlja kot nekdanji prvi sekretar somalijskega predstavništva pri ZN, je zvezna agencija Homeland Security aretirala leta 2003 zaradi goljufije glede imigrantske zakonodaje, saj je lagal glede kraja prebivanja in ker je v ZDA vstopil s ponarejenim potnim listom.

Zaradi videov je policija Minnesote opravila preiskavo, v kateri pa niso našli ničesar inkriminiranega. Jamal je kasneje dal intervju, v katerem je rekel, da ni srečal nobene osebe, ki bi prejela plačilo za glas na volitvah, kar je kontradiktorno temu, kar pravi Project Veritas.

Domače zdrahe

Trump se očitno ni sposoben soočiti s porazom in bo zaradi tega v zgodovino odšel zasmehovan, ponižan in osamljen, saj ga bodo dokaj hitro začeli zapuščati tudi najbližji sodelavci. Vendar kljub porazu vztraja in bo trmoglavil do bridkega konca.

»Doing so damages the cause of freedom here and around the world, weakens the institutions that lie at the foundation of the Republic, and recklessly inflames destructive and dangerous passions.«

Republikanski senator Mitt Romney iz Utaha in predsedniški kandidat leta 2012, po razglasitvi zmagovalca ameriških predsedniških volitev

Po neokusnem, neprimernem in za državo škodljivem čivkanju predsednika vlade o ameriških volitvah, je kot kaže padla odločitev, da se v tem vztraja. Mednarodni ugled države očitno ni pomemben, važno je, da se v visokih vrtljajih vzdržujejo domače zdrahe. Javnost se ponovno ukvarja z neprimernimi čivki.

Omenjeni video seveda ni podkrepljen z nobenimi dokazi. Glede na preteklo dejavnost Project Veritas pa se bo najbrž izkazalo, da gre za novo manipulacijo. Pa vendar domačih zdraharjev to niti najmanj ne moti, saj ne zasledujejo resnice.

Beri tudi Butalci in policijska ura in Je to še demokracija?