Harriet Tubman

, , Leave a comment

Araminta Ross se je rodila kot sužnja najverjetneje marca 1822, v okrožju Dorchester, Maryland. Že kot otroka so jo gospodarji pretepali in bičali. V otroštvu je doživela težko poškodbo glave, ko ji je njen gospodar vrgel v glavo težki kovinski predmet. Po poškodbi je doživljala vizije, kar jo je v kombinaciji z versko vzgojo oblikovalo kot zelo verno osebnost.

Leta 1849 ji je uspelo pobegniti v Filadelfijo. Pensilvanija je bila prva ameriška država, ki je ukinila suženjstvo (1780). V Filadelfiji je zavrgla ime, ki so ji dali njeni lastniki in si izbrala novo ime – Harriet Tubman. Takoj se je vrnila v Maryland z namenom rešiti člane svoje družine. 13 krat je s pomočjo mreže protisuženjskih aktivistov, imenovane Podzemna železnica, reševala člane svoje družine in tudi druge sužnje in jih na svobodo pripeljala okoli 70.

Leta 1850 je ameriški kongres sprejel The Fugitive Slave Act. Zakon je omogočal maršalom iz juga aretacije sužnjev tudi v svobodnih državah. Še več, s kaznimi je zagrozil policijskim silam, ki niso aretirale pobegle sužnje. Temnopolti v teh postopkih niso imeli nikakršnih pravic, kar so nekateri izkoriščali in aretirali celo svobodne temnopolte in jih odvažali na jug v suženjstvo. Oseba, ki je nudila zatočišče sužnju, je bila kaznovana s šestmesečnim zaporom in 1.000 dolarji kazni (danes okoli 31.000 dolarjev). Harriet Tubman je pričela pomagati beguncem bežati v Britansko Ameriko (današnja Kanada).

V ameriški secesijski vojni se je Harriet Tubman pridružila vojski Unije, sprva kot kuharica in medicinska sestra, kasneje pa kot izvidnica in vohunka. Bila je prva ženska, ki je vodila oboroženo ekspedicijo v vojni – leta 1863 je bila na čelu operacije na reki Combahee, kjer je poveljevala 150 temnopoltim vojakom 54. prostovoljnega regimenta Massachusettsa, v kateri so osvobodili več kot 750 sužnjev.

Po vojni se je preselila v državo New York, kjer je bila aktivna med sufražetkami. Umrla je marca leta 1913.

Leta 2016 je tedanji ameriški finančni minister Jack Lew napovedal načrt, da bo 20 dolarski bankovec nosil sliko Harriet Tubman in ne več predsednika Andrewa Jacksona, ki je bil sužnjelastnik. Bankovec bi naj prišel v obtok letos. Vendar je že naslednje leto Trumpov finančni minister Steven Mnuchin ustavil ta načrt z obrazložitvijo, da so ljudje navajeni obstoječega bankovca.

Harriet je eden redkih ameriških filmov, ki si ga je resnično vredno ogledati.

 

Leave a Reply