Kaj je narobe s PCT dogmo?

, , Komentarji so izklopljeni za Kaj je narobe s PCT dogmo?

Zanimivo je spremljati odzive na epidemijo, tako doma kot po svetu. Obiskovalec iz Iztoka bi dobil občutek, da zadeva ni najbolj premišljena in ne načrtovana. No, takšen občutek imamo tudi mnogi Zemljani. Tudi glede PCT domislice ni kaj drugače.

Stvar poteka nekako tako: nekdo na planetu, praviloma iz Zahodnega sveta, si domisli nek ukrep. Nato se nekaj časa zamisel na dolgo in široko premleva med vsemi možnimi akterji in seveda v praktično vseh medijih. Takoj se pojavijo teorije zarot, ki v ukrepu vidijo malodane izbris človeške vrste, predvsem beseda genocid se nenehno pojavlja. Po določenem času se ukrep sprejme.

Tabora

Po sprejetju ukrepa se pojavita tabora. Najglasnejši so nasprotniki ukrepa, še posebej izstopajo teoretiki zarot. Le malo manj zaostajajo zagovorniki ukrepa. In na družbenih omrežjih ter po forumih se med tema skupinama takoj razvname besedna vojna. Padajo močne besede, tudi žaljivke. Poleg besede genocid se pogosto uporabljajo izrazi iz ovčjereje. Včasih zanese tudi kakšnega politika ali drugega vplivneža. Najagilnejši pa čutijo neverjetno potrebo v svoj prav prepričevati tako nasprotnike kot tudi tiste, ki jih ni moč uvrstiti v nobeno od skupin. Obstajajo namreč tudi ljudje, ki jim je vseeno, nimajo mnenja, so zadržani ali pa se preprosto nočejo javno opredeljevati. Vsi pa so še posebej na udaru enega in drugega tabora.

Zagovorniki ukrepa imajo seveda prednost, saj za njimi stoji uradna doktrina. Je pa zanimivo, da znajo zagovorniki nekega ukrepa nasprotovati kakšnemu drugemu ukrepu. Npr. nekateri zagovorniki cepljenja ostro nasprotujejo policijski uri. Nekateri pa nasprotujejo prav vsakemu ukrepu.

Divide et impera

Ko neka država uvede nek ukrep, se praviloma vsuje plaz posnemanja. Redki so ukrepi, če je sploh kakšen, ki ne bi bili na tak ali drugačen način posnemani. Tudi tisti nesmiselni, ki nimajo nikakršnega učinka. Tukaj se ne bom spuščal v zlorabo s strani oblasti. Naj le navedem, da policijska ura v Grčiji trenutno traja od polnoči do 5. ure. Kdaj že se je začela pri nas?

Ljudje se potem prepirajo glede ukrepov, epidemija pa gre svojo pot. Ta čas oblasti spretno izkoristijo za uveljavljanje politik, ki jih še pred leti ne bi mogle. Poldrugo leto smo že v konstantnem šoku. Obiskovalec iz Iztoka bi dobil občutek, da se ukrepi uvajajo z namenom divide et impera.

PCT

Nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev prinaša novo takšno domislico, ki so si jo nekje izmislili in jo naša oblast zgolj posnema. Gre seveda za novo dogmo, tokrat o PCT. Ki da bo hitro odpravila pandemijo ali pa jo vsaj zajezila. Še preden je bil odlok sprejet, ko so se pojavljali prvi signali, se je na spletu pričela nova bitka.

Ukrep, tako kot večina pred njim, je seveda nedodelan in ima velike luknje, zaradi katerih bo najbrž manj učinkovit ali pa sploh ne bo. Poleg tega, da povzroča preglavice tako ponudnikom storitev kot potrošnikom, v njem najdemo še nekatere druge nedoslednosti.

Neprepričljivost

Ukrep pa je neprepričljiv tudi zaradi nečesa drugega. Dogma PCT namreč deluje na principu, da lahko do nekaterih storitev dostopajo le preboleli, cepljeni in testirani. Da lahko te storitve uporabljajo tudi osebe, ki niso prebolele bolezen ali se niso cepile, morajo pred tem opraviti test. Preboleli in cepljeni pa seveda ne. Pomeni, da so vse tri kategorije izenačene.

Vendar se tudi cepljeni okužijo in najverjetneje po nekem času tudi tisti, ki so bolezen že preboleli (po odloku šest mesecev, ampak tega ne moremo vedeti, saj se tisti s pogojem P prej ne testirajo). Kakšne podatke o tem bomo pri nas seveda zaman iskali. Zato pa so za Anglijo dostopni pri Public Health England (PHE), ki je nekakšen angleški NIJZ. Zadnja publikacija SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, devetnajsta po vrsti, nosi datum 23. julij. Gre za sveže podatke. Ker pa v Angliji živi neprimerno več prebivalcev kot v Sloveniji, je tudi dovolj reprezentativna za plastični prikaz.

Statistika v Angliji

Ker je delta sev v tem trenutku daleč najbolj aktualen, poglejmo, kaj pravi publikacija. Od 1. februarja do 19. julija je bilo v Angliji z delta sevom okuženih 229.218 oseb. Necepljenih okuženih je bilo 53 %. Okuženih je bilo 23,6 % cepljenih z enim odmerkom in 12,6 % z dvema odmerkoma. Preostali odstotki gredo na račun okuženih, pri katerih ni znan status glede cepljenja.

Podatki iz Anglije torej kažejo, da je bilo v navedenem obdobju od registriranih (!) okuženih kar 36,2 % cepljenih (z enim ali dvema odmerkoma). Koliko je bilo prebolelih, žal ne vem, saj publikacija tega podatka ne vsebuje. Domnevamo pa lahko, da se večina teh skriva v rubriki necepljenih.

Ker odlok pogojuje PCT s pretekom določenega roka po cepljenju, je pošteno, da to številko pravilno ocenimo. Publikacija PHE k sreči ločuje med okuženimi cepljeni z enim odmerkom do 21 dni po cepljenju in več kot 21 dni po cepljenju. Slednjih je bilo v Angliji 14,4 %.

Ker je za cepljene do 21 dni po cepljenju (razen za cepivo proizvajalca Johnson, kje je ta rok 14 dni) po odloku še vedno zahtevan test, jih lahko tukaj izključimo. Kljub temu ostane dobra desetina okuženih, ki so se v Angliji okužili kljub cepljenju z enim odmerkom.

Dogma

S to vednostjo postane ukrep PCT v resnici dogma. Kakšna četrtina (27 % v Angliji) vseh okuženih z delta sevom izpolnjuje pogoj C iz PCT dogme in se po odloku kot potrošniki niso dolžni testirati. Pomeni, da bodo ti morebiti veselo raznašali virus naokrog, saj tudi mask ponekod ne potrebujejo. Po dogmi PCT pa bodo seveda za morebitni novi razmah epidemije krivi necepljeni. Čeprav jim marsikje brez pogoja PCT vstop več ni dovoljen. Tudi za vrnitev v državo potrebujejo test.

Razlog za skrb

Ker se je odstotek necepljenih okuženih v Angliji od prejšnjega poročila PHE zmanjšal (za 5,2 odsotnih točk), povečal pa odstotek okuženih cepljenih (z enim odmerkom za 2,2 odstotni točki in z dvema odmerkoma za 3,8 odstotnih točk), je to razlog za dvig obrvi. PHE šele zadnja tri poročila sporoča primerljive podatke, zato je še prehitro za temeljito analizo.

PHE spremlja štiri variante virusa kot variants of concern in osem kot variants under investigation, znotraj teh pa še najmanj 20 rodov. Če se bo delež cepljenih, ki se bodo okužili, še naprej povečeval in če bo smrtnost pri cepljenih z dvema odmerkoma (0,8 %) še naprej najvišja med vsemi skupinami, bo potrebno malce zajeti zrak in premisliti dosedanje ukrepe. Zgolj posnemanje novih in novih domislic in njihovo pretvarjanje v dogme ne bo dovolj produktivno.

No, nečemu pa to seveda koristi. Silna energija, ki se sprošča ob neverjetnih bitkah, ki smo jim priče, so v resnici sanje vsakega poštenega neoliberalca. Šok še kmalu ne bo minil. In ko se bomo zbudili, bo svet popolnoma drugačen.

Beri tudi Anglija, delta sev in smrtnost in Epidemična doktrina šoka