Kronologija nekega virusa

, , Leave a comment

31. januar – prva primera okužbe z virusom v Italiji. Gre za dva kitajska turista v Rimu. Isti dan italijanska vlada ukinile vse lete na Kitajsko, kar je prvi tak ukrep v Evropi. Kitajca sta bila iz bolnice odpuščena 22. oz. 26. februarja.

6. februar – tretji primer okuženega v Italiji (Italijan, ki se je vrnil iz Wuhana), 22. februarja ga izpustijo iz bolnišnice kot ozdravljenega.

14. februar – četrti primer v Lombardiji (Castiglione d’Adda), ki ga napačno diagnosticirajo kot prehlad.

16. februar – zaradi težave z dihanjem četrtega pacienta sprejmejo v bolnico (Codogno) in tudi tam ne posumijo na nov virus. Ker ni obravnavan kot okužen z virusom, pri njegovi obravnavi ne uporabljajo zaščitne opreme. Virus se prenese na osebje bolnice, paciente in obiskovalce. Ta 38-letni moški z aktivnim socialnim življenjem je bil tedne asimptomatski nosilec virusa. Najbrž gre za t.i. nultega pacienta. Njegova žena tri dni kasneje pove, da je bil 21. januarja v stiku s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske, ki pa je bil na testu negativen. Kasneje so tako pacient, žena in prijatelj na testu pozitivni.

19. februar – odvije se nogometna tekma na stadionu San Siro.

20. februar – trije novi primeri »prehlada«. Kaže, da se je od teh treh virus razširil v Nemčijo.

21. februar – v Italiji imajo 17 novih primerov okužbe, vključno z zdravnikom, ki je prvi pregledal četrtega okuženega (nultega). 21. februar je tudi datum, ki šteje kot prvi potrjen primer lokalno prenesene okužbe v Italiji, za katero se je vedelo, da gre za okužbo z virusom.

22. februar – 79 okuženih v Italiji.

23. februar – 152 okuženih v Italiji.       

25. februar – Avstrija ima prva dva okužena, Hrvaška enega.

5. marec – Slovenija ima prvega okuženega, Italija 3.850.

To je bil začetek pandemije v Evropi.

Zdaj pa še malce domače kronologije:

13. februar – privatna firma s sedežem v Švici, ki jo vodi Kitajec z britanskim državljanstvom, donira Kitajski maske iz svoje slovenske podružnice. Slovenija plača četrtino prevoza.

15. do 23. februar – zimske počitnice (Gorenjska, Goriško Notranjsko – Kraška, Obalno – Kraška, Osrednjeslovenska, Zasavska in del Jugovzhodne regije).

22. februar do 1. marec – zimske počitnice za preostale.

24. februar – MZZ izda obvestilo o korona virusu v Italiji, v katerem potnikom v Italijo svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov na ciljni destinaciji.

27. februar – sklep vlade, ki ministru za gospodarstvo naroča nabavo zaščitne opreme (in je ta ne nabavi).

28. februar – poslanec objavi fotografijo s smučanja.

Bodimo pozorni na datume! Prvi trije evidentirani primeri (31 januar in 6. februar) so bili ljudje, ki so prišli iz Kitajske in hitro ugotovljeni ter izolirani. Od njih se virus ni širil dalje. Šele četrti pacient je bil tisti nulti. In šele 21. februarja je prišlo do zavedanja o epidemiji, ki je kasneje prerasla v pandemijo.

Maske, ki jih privatna firma z majhno pomočjo vlade donirala Kitajski, sega v čas, ko nulti zdravnik v Italiji še niti osebnega zdravnika ni obiskal. Pa so bili kasneje nekateri spletni in družabni mediji polni zgražanja. Le redko pa je pomislil, da se je tista poteza zelo obrestovala. Skromna donacija je bila pljunek v morje veliki Kitajski, zato pa pomembna gesta pomoči in solidarnosti. Kitajska nam je tisto malenkost že zdavnaj preplačala. Če bi bili sebični, nisem prepričan, da bi ravnala enako.

Med 14. in 21. februarjem se je virus veselo širil po severu Italije, ne da bi kdorkoli karkoli vedel o tem. Nihče v Evropi ni niti sumil, da smo pred epidemijo. Nihče! Tudi pri nas ne. Ne stara vlada, ne bodoča koalicija. Polovica Slovenije je zaključevala zimske počitnice. Tistim, ki so v Italiji veselo smučali, se niti sanjalo ni, da smučajo med coroncami. In so jih nevede pač zanesli tudi v naše kraje.

Največja tekma v zgodovini Atalante, ki jo je obiskalo tudi 2.500 španskih navijačev, se je odvila 2 dni, preden so v Italiji ugotovili, da imajo veliko pizdarijo. Strokovnjaki pa so potrebovali celo več kot mesec dni, da so Game Zero povezali kot enega večjih razlogov za to, da je Bergam postal en od epicentrov pandemije. Nekateri so jo poimenovali biološka bomba.

Neupravičeno smo pljuvali po donatorjih mask. Neupravičeno smo obsojali tiste, ki so smučali v Italiji. Neupravičeno obsojamo predsednika evropske nogometne zveze. Kdo bo danes na vrsti za neupravičene napade?

Objavljeno na spletni Mladini.

 

Leave a Reply