Protesti? Neredi?

, , Komentarji so izklopljeni za Protesti? Neredi?

Ob gledanju posnetkov včerajšnjega dogajanja v Ljubljani težko rečemo, da so bili protesti, prej neredi:

  • ni govornikov in ni programa;
  • udeleženci so predvsem mladi moški. Manjkajo ženske, starejši in družine;
  • precej mladih moških je oblečenih v športna oblačila, ki omogočajo lažje gibanje. Imajo jopice s kapucami, da so težje prepoznavni na posnetkih.
  • vidijo se mladci s pivovskimi pločevinkami v rokah;
  • uporabljajo se pirotehnični izdelki, v ozadju se slišijo eksplozije.

Organizirani neredi?

Ali so bili neredi organizirani, je v tem trenutku težko trditi. Nekateri indici pa kažejo na to. Udeležba večinoma mladih moških najbrž ni naključje.

Pirotehnični izdelki domače izdelave, ki so jih novembra 2012 na mariborskih protestih izgredniki metali v policiste, foto: Bartolo Lampret

Pri eksplozijah, ki se slišijo, lahko z gotovostjo trdimo, da ne gre za poke, ki jih proizvajajo petarde, ampak za močnejše poke. Takšne eksplozije so se dogajale tudi v Mariboru leta 2012. Šlo je za doma narejene pirotehnične izdelke z velikim pokom. Za izdelavo takšnih izdelkov je potreben čas, znanje in organizacija. Pred osmimi leti nihče ni ugotavljal od kod ti izdelki, ali pa vsaj meni ni znano da bi.

Modra odločitev

Zelo modra je bila odločitev organizatorjev petkovih protestov, da so se distancirali od včerajšnjih napovedanih »protestov« in pozvali ljudi, naj ostanejo doma. Velika napaka pa je bila, da so ta poziv opravili šele včeraj dopoldne. Že prekleto dolgo se je namreč vedelo, da gre za »kr neke proteste« brez jasne zahteve, brez jasnih ciljev. Vedelo se je, da organizatorji niso isti kot organizatorji petkovih protestov. Vedelo se je, da k udeležbi pozivajo v raznih skupinah teoretikov zarot, antimaskerjev, zanikovalcev virusa, bojevnikov svetlobe in častilcev Q (pa ne tistega sodelavca 007).

Letak, ki ga je po spletu delila Protestniška ljudska skupščina, © Facebook

Izgredniki so se zgolj priključili tej čudni druščini. Poleti tega niso mogli storiti, saj so se petkovi protesti odvijali podnevi. Zdaj, ko pa se hitreje stemni, pa je napočil njihov čas. Noč je zaveznik izgredov!

Napaka

Huda taktična napaka pa je seveda paradiranje ministra. Če je hotel svojim privržencem pokazati, kakšen mačo da je, ker je neustrašen, je s tem uspel. Vendar v demokratičnih državah ni naloga ministra, da ob neredih paradira po ulicah. Če nič drugega, je zaradi tega povzročil sive lase vodji varovanja, ki je moral kar nekaj sil preusmeriti v varovanje pomembneža. Da pa s tem provocira izgrednike, pa je najbrž jasno prav vsakemu kritično razmišljajočemu državljanu.

Če se bodo takšni neredi nadaljevali, najbrž lahko pričakujemo nove pozive za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi. Pred osmimi leti je policija zmogla obvladovati precej večje proteste, ki so jih spremljali tudi neredi, kot so bili ti včerajšnji. Vendar so danes drugi časi. Aktivacija 37. a člena ima popolnoma drug namen, kot se nam prikazuje.

Beri tudi Zakaj je 37.a člen smrt za demokracijo? in Skriti namen aktivacije 37.a člena