Rusko vmešavanje v slovenske volitve, kako nastane lažna novica

, , 1 Comment

Petek, 22. aprila

Znan Twitter profil Libertarec (Tomaž Štih) objavi čivk, v katerem napeljuje, da se ruska mutinacionalka vmešava v slovenske volitve, vendar tega izrecno ne omeni.

Čivk deli Janez Janša, ki zapiše: »Russian interference into Slovenian general elections trough Yandex«.

Demokracija objavi članek Se ruska multinacionalka Yandex vmešava v slovenske volitve?, v katerem objavi Janšev čivk.

Nova24 objavi članek: [Ekskluzivno] Rusko vmešavanje v slovenske volitve! Prvi taksist Slovenije povezan s podjetjem, ki izdaja podatke ruski obveščevalni službi!

Sobota, 23. aprila

IDC-CDI (Mednarodna zveza sredinskih demokratskih strank) čivkne o morebitni ruski vpletenosti v slovenske volitve.

Demokracija objavi članek: Mednarodna zveza demokratskih strank močno zaskrbljena zaradi vmešavanja Rusije v slovenske volitve. Mednarodna zveza sredinskih demokratskih strank (ICD-CDI) je zveza krščansko demokratskih strank.

Nedelja, 24. aprila

EPP (Evropska ljudska stranka) čivkne o morebitni ruski vpletenosti v slovenske volitve

Visegrád24 čivkne o morebitni ruski vpletenosti v slovenske volitve s pripetim člankom Nove24 iz 22. aprila. Visegrád24 je bila spletna stran s podobno vsebino kot jo producirajo naši “mediji”, sedaj pa gre le še za skupino, ki objavlja na družbenih omrežjih in ki daje lažni vtis medija.

Nova24 objavi članka Ruski podtaknjenec se je vrinil celo v domove za starejše in Lovke KGB-ja segajo vse do Slovenije.

Večer objavi članek Milan Kučan: “To je upanje na boljše, bolj normalno življenje v tej državi.” Mojca Pajnik: “Nov obraz ni nikakršna odrešitev”, v katerem postavi Milanu Kučanu vprašanje o očitkih, da naj bi bile volitve neregularne, vanje naj bi se vmešavali celo Rusi. Kučan modro odgovori: “Za zmagovalca ni nobene ovire, za poražence pa je zmeraj veliko izgovorov.”

STA objavi članek z naslovom: EPP skrbi morebitno rusko vmešavanje v volitve v Sloveniji;

Ponedeljek, 25. aprila

Politiko objavi članek z naslovom: Janez Janša suffers heavy defeat as newcomer party wins Slovenian election, v katerem najdemo tudi naslednji tekst: »Pro-SDS media outlets published several articles after polls closed claiming Russian interference in the election. While this claim has not appeared in reputable Slovenian media, the European People’s Party — of which Janša is a member — tweeted from its official account on Sunday that it was concerned about “possible Russian interference in the Slovenian elections, which is clearly a consequence of Slovenia’s firm and unequivocal support for Ukraine.”

N1 objavi članek z naslovom: Svarilo EPP o možnosti ruskega vmešavanja v volitve resnično ali pomoč Janši?;

Večer objavi članek z naslovom: Tuji mediji: Glasovanje proti občudovalcu Trumpa in Orbana bliskovito dobil Golob, bogati poslovnež z dolgimi lasmi, v katerem korektno povzame tekst Politica, vendar ob najavi članka na Facebooku napiše: »(ODZIVI) ‼ Kako tuji mediji komentirajo izid parlamentarnih volitev v Sloveniji. Pišejo tudi o ruskem vmešavanju…« Pridevnikov morebitno, možno, domnevno več ni. Na tej točki postane trditev dejstvo.

Najava članka na Facebooku, v katerem lažna novica postane dejstvo: “Pišejo tudi o ruskem vmešavanju.”

Fake news

V konkretnem primeru je več kot očitno, da gre za tipične lažne novice, katere namen je zasejati dvom v volitve ali/in opravičiti poraz radikalne tranzicijske desnice. Čeprav je evidentno, da so lažne novice nastale v »medijih« radikalne tranzicijske desnice in so preko njihovih kanalov odšle v tujino do mednarodnih političnih grupacij, katerih članica je SDS (IDC-CDI in EPP), od koder so se vrnile preko twitterja v Slovenijo in s tem dale videz dejanske »zaskrbljenosti« in čeprav ni podanih niti najmanjših sumov, kaj šele dokazov za takšno zaskrbljenost, resnični mediji čez čas pričnejo o tem pisati kot o zgodbi.

Pri tem je več kot pomenljivo, da v tujini nimajo zadržkov pokazati, da gre v tem primeru zgolj za “novice” SDS medijev (Politico), medtem ko domači mediji Janševim še tako lažnim novicam pristopajo nerazumljivo previdno. Boris Vezjak trdi, da mediji narekujejo razumevanje, prepričanja, stališča, čutenja in obnašanje državljanov. Ugotavlja, da domači mediji v svoji bogabojočnosti in avtokastriranosti sledijo lažnim logikam uravnoteženosti. Današnji članek N1 je točno takšen primer Vezjakove lažne logike neuravnoteženosti. Namesto, da bi avtor članka rekel bobu bob in lažno novico kot tako tudi poimenoval, se sprašuje ali gre resnično za rusko vmešavanje v volitve ali za pomoč Janši.

Tako pač nastajajo lažne novice.

Beri tudi Kaj je levica in kaj desnica

 

One Response

Leave a Reply