Shajar al-Durr

, , Komentarji so izklopljeni za Shajar al-Durr

Shajar al-Durr je bila inteligentna in lepa ženska armenskih ali turških korenin, morda celo beduinskih. Bila je sužnja As-Saliha Ayyuba, ki je v dinastičnih bojih leta 1240 postal zadnji ajubidski sultan Egipta. Istega leta mu je rodila sina in kmalu potem jo je poročil.

Križarska vojna

Leta 1249 se je pričela sedma križarska vojna, ki jo je vodil francoski kralj Luj IX. Junija se je njegova armada izkrcala na obalah Egipta, novembra pa je umrl sultan As-Salih. Shajar al-Durr je o smrti obvestila emirja in poveljnika egiptovske armade, vendar so sultanovo smrt zaradi križarske vojne zamolčali. Sultan je pred smrtjo podpisal nekaj praznih listov, tako da so lahko nanj napisali povelja, kot da bi jih izdal sam sultan.

Ne obstaja nobena slika Shajar al-Durr, se pa pogosto uporablja to delo slikarja Leona Herbe iz 19. stoletja

Sultanovo smrt so uspešno skrivali nekaj časa. Novi sultan je postal njegov sin Al-Muazzam Turanshah. Februarja naslednje leto pa je zanjo izvedel Luj, ki se je odločil za pohod proti Kairu. V napadu na mesto Al Mansurah je umrl emir, Shajar al-Durr pa je sledila nasvetom in se odločila braniti mesto. Francozi so ostali ujeti v mestu, kjer je bila armada poražena. Luj je bil ujet, umrl pa je njegov brat Robert. Sedma križarska vojna je klavrno propadla, Luj je bil izpuščen šele po plačilu gromozanske odškodnine.

Sultan

Po koncu vojne so se začele napetosti med Shajar al-Durr in Mameluki na eni strani ter Turanshahom, ki so se končale z atentatom Mamelukov na Turanshaha. Mameluki in emirji so po njegovi smrti za sultana imenovali Shajar al-Durr, za atabega pa Izz al-Dina Aybaka. Njeno kraljevsko ime je bilo al-Malika ʿAṣmat ad-Dīn ʾUmm-Khalīl Shajar ad-Durr. To ime so omenjali v petkovih molitvah in izdelali kovance z njenim nazivom.

Kovanec Shajar al-Durr

Kmalu so se začeli nemiri v Siriji, kjer Shajar al-Durr niso hoteli priznati za sultana, prav tako ne kalif. Zato se je po treh mesecih poročila z Izz al-Dinom in abdicirala v njegovo korist. Do 1257 so napetosti med zakoncema tako narastle, da je Shajar al-Durr ponovno poročil. Shajar al-Durr se je počutila izdano od moškega, ki ga je naredila sultana in je zato organizirala atentat nanj.

Smrt

Mameluki so z mučenjem njenih služabnikov izvedeli, kdo je naročil atentat in jo aretirali, 15-letnega al-Mansur Alija, sina al-Dina, pa inštalirali za novega sultana. 28. aprila 1257 so njegove služabnice slekle Shajar al-Durr in jo preteple do smrti, njeno golo telo pa vrgle skozi okno. Tam je ležala tri dni, preden so jo pokopali.

Čeprav je bila Shajar al-Durr le tri mesece sultan, je pustila velik pečat v zgodovini. Iz Egipta je izgnala Luja IX. in ostanke njegove armade. Skupaj z  Izz al-Dinom pa je ustanovila mameluško dinastijo, ki je postala najmočnejša politična sila na Bližnjem vzhodu do prihoda Otomanov.

Shajar al-Durr je bila edini egiptovski sultan, ne pa edina na svetu. Med letoma 1236 in 1240 je npr. Raziyyat-Ud-Dunya Wa Ud-Din bila sultan Delhijevega sultanata. To je bil v zgodovini tako redek pojav, da zanj arabščina nima imena, prav tako ne slovenščina. Izraz sultana se namreč uporablja za naziv sultanove žene ali mame.

Močne ženske so v naši zgodovini spregledane in Shajar al-Durr, sultan Egipta, ni nobena izjema. V slovenski verziji wikipedije jo bomo tako zaman iskali.

Beri tudi Harriet Tubman