Slovenska vojska v času epidemije

, , Leave a comment

Na spletni strani SV je mogoče brati dva dni staro sporočilo za javnost »Slovenska vojska s svojimi zmogljivostmi podpira prizadevanja za omejitev širitve novega virusa«.

Začetek branja je obetaven. SV od 13. marca zagotavlja različne zmogljivosti. Veterinarska enota preventivno razkužuje prostore in opremo. Logistične enote zagotavljajo prevoze in dnevno tople obroke za zunanje ustanove. Zdravstvena enota opravlja preglede državljanov, ki se vračajo iz tujine. Postavili so mobilno bolnišnico in mobilni biološki laboratorij. Letalstvo zagotavlja letalski prevoz. Vzpodbudno, dokler ne pridemo do številk. Te pa so porazne.

Sporočilo nadaljuje, da je dnevno število sodelujočih pripadnikov povprečno 50 na dan. V drugi polovici marca je z vojaškimi vozili prevozila približno 30.000 kilometrov, z letalom Turbolet L-410 je izvedla štiri lete, zdravstveno pregledala nekaj več kot tisoč oseb in pripravila 225 toplih obrokov

Zakaj se pri nas SV v polni meri ne uporabi za pomoč? Skupaj s pogodbeno rezervo je v SV 7.013 oseb, trenutno pa se jih za omejitev širitve epidemije uporablja povprečno zgolj 50 na dan. 30.000 prevoženih kilometrov v 18 dnevih znaša 1.666 km na dan (za lažjo predstavo – 6 vozil dnevno od LJ do MB in nazaj). Nekaj več kot 1.000 pregledanih oseb pomeni manj kot 60 dnevno. Srčno pa upam, da podatek o številu pripravljenih obrokov ni podatek za polovico meseca, ampak na dan. Ker iz obvestila zveni prvo.

37. člen Zakona o obrambi med naloge SV šteje tudi, da ob naravnih in drugih nesrečah v skladu s svojo organizacijo in opremljenostjo sodeluje pri zaščiti in reševanju. Zakaj jo torej ne uporabimo v polni meri? Res, da je kar nekaj vojakov v tujini, pa vendar! Konec koncev nas zakonodaja obvezuje k temu.

Po drugi strani pa lahko beremo, da je Nemčija mobilizirala 15.000 pripadnikov svoje vojske za medicinsko pomoč in pomoč v logistiki. Podobne novice lahko beremo tudi iz Francije, kjer je vojska v dobršni meri prevzela transport. V Švici npr. so aktivirali 8.000 pripadnikov vojske, ki pomaga medicinskim ustanovam, skrbi za logistiko in celo za medicinsko delo, vključno s pranjem posteljnine. Celo Trump, ta veliki idol nekaterih, bo v NY napotil 1.000 pripadnikov vojske, večinoma zdravnike in medicinsko osebje.

Pri nas pa je najpomembneje aktivirati 37.a člen in vojsko uporabljati kot represivni organ.

Ali kot je pomenljivo ugotovila Padmé Amidala: »So this is how liberty dies.«