Tiskovna agencija ali nov obvod za pridobivanje proračunskega denarja?

, , Komentarji so izklopljeni za Tiskovna agencija ali nov obvod za pridobivanje proračunskega denarja?

Da je največja vladna stranka ustvarila medijski imperij, najbrž največjega v državi, ni nič novega. Boris Vezjak na to dejstvo opozarja že dalj časa, nazadnje danes, ko je na svojem blogu navedel, da imamo osemnajst portalov blizu stranki SDS. No, Vezjak  je bil najbrž kar prizanesljiv, kajti teh portalov je zagotovo več. Najnovejši sliši na ime Nacionalna tiskovna agencija.

Tiskovna agencija

Tiskovna agencija je organizacija, ki zbira novice in jih prodaja medijskim hišam. Zgodovina tiskovnih agencij je zanimiva. Nastale so zato, ker si v začetni dobi časopisov le-ti niso mogli privoščiti dopisniških mrež. Zato so nastale agencije, ki so zbirale novice in jih prodajale naročnikom, le-ti pa so jih vkomponirali v svoje časopise. Osnovni koncept tiskovnih agencij je ostal enak dandanes.

Prva tiskovna agencija je bila Havas, danes Agence France-Presse (APP). Ustanovljena je bila leta 1835. Danes novičarsko sceno na Zahodu in posledično po celotnem planetu obvladujejo štiri velike (Zahodne) agencije. Poleg APP so zraven še United Press International, Associated Press in Reuters. Štrene pa jim mešajo kitajska Xinhua, ruska Tass in Al Jazeera ter v manjši meri iranska Islamic Republic News Agency.

Suverena država seveda ne more dopustiti, da je odvisna zgolj od (filtriranih) novic tujih tiskovnih agencij. Zato običajno na tak ali drugačen način ustanovi svojo tiskovno agencijo. Tako je bila leta 1943 ustanovljena Telegrafska agencija nove Jugoslavije (Tanjug), njen pomen je bil v informiranju jugoslovanske in inozemske javnosti o osvobodilnem boju na področju Balkana. Leta 1991 je bila ustanovljena Slovenska tiskovna agencija. STA je nacionalna tiskovna agencija, ki podrobno spremlja dogajanje v Sloveniji in v mednarodnem okolju, do danes pa je prerasla v vodilnega ponudnika medijskih vsebin za domače in tuje javnosti.

STA

STA je nedvomno pomembna slovenska institucija. STA opravlja javno službo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Sloveniji, Slovencev po svetu in slovenskih narodnih manjšin. Ne gre za majhno organizacijo. V poročilu za leto 2019 je navedeno, da je bilo v STA zaposlenih 94 oseb. Foto servis STA npr. zagotavlja fotografije najpomembnejših političnih, gospodarskih, kulturnih in športnih dogodkov v državi ter fotografije s področja zabave in zanimivosti.

Nacionalna tiskovna agencija, kar STA zagotovo je, je seveda pomembna za vsako državo. Hrvaška je z istim razlogom ustanovila agencijo HINA (Hrvatska izvještajna novinska agencija). Žal pa STA z vsako vlado, ki jo vodi Janez Janša, postane zgolj as v političnem pokru.

Nacionalna tiskovna agencija

Pred par dnevi smo izvedeli, da je nastala nova tiskovna agencija, ki se imenuje Nacionalna tiskovna agencija, s kratico NTA. Pustimo ob strani problem s kratico. Kratica NTA je namreč že zasedena. Uporablja jo Neodvisna tiskovna agencija, izdajatelja Zavod za razvoj neodvisnega radia Slovenska Bistrica, ki je pod tem imenom in s to kratico vpisana v razvid medijev. Gre pač za začetniško nerodnost, ki se lahko zgodi vsakomur.

Drug problem je problem imena samega. Da je v imenu pridevnik »nacionalna«, je najbrž želja po poudarjanju domoljubja. Vendar je NTA v svetovnem pomenu že zasedena v več pomenih. Med drugim pomeni National testing agency v Indiji, National tax agency na Japonskem in najbrž najbolj zanimivo, skrajno leva teroristična skupina v Italiji Nuclei Territoriali Antimperialisti.

NTA je v tem trenutku v resnici zgolj spletna stran fizične osebe. Agencija, če jo lahko tako imenujemo, (še) ni vpisana v razvid medijev. Ni pa dvoma, da teži k temu. Nedvomno gre za nov strankarski medijski projekt, ki si je po besedah »odgovornega urednika« za dolgoročni cilj zadal ne samo zamenjati ugrabljeno STA, temveč postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti. Skušali bodo vzdrževati višji standard od STA ali vsaj širiti pluralizem in demokracijo medijske pokrajine.

Kako bodo to dosegli z ekipo dvajsetih ljudi, med katerimi najdemo tri psevdonime, nekaj tekmovalcev za janšista leta, enega strankarskega novinarja, zgolj eno žensko in četico vojščakov,  je sicer popolna neznanka. Referenca edine ženske v ekipi, kdo se skriva za ženskim psevdonimom namreč ne moremo vedeti, je za resno novinarsko delo še posebej impresivna – deklica je aktivna v stranki, sodelovala je pri strankarskih političnih kampanjah in, to je še zlasti pomembno, imela nekaj govorov na protestih. Ne pozabimo – v STA je zaposlenih skoraj 100 oseb, pri tem pa ne štejemo pogodbenike.

Nedolžna zadeva?

Zadeva ni tako nedolžna, kot se zdi na prvi pogled. Da v primeru NTA ne bo šlo zgolj za zbiranje novic in posredovanje naročnikom, ampak za prodajanje agende SDS, kažejo že prvi prispevki (istega avtorja). Peti po vrsti se npr. glasi »[Provokacija] Levica na uradnem facebook profilu sanjavo glorificira komunizem«. Ne glede na tekst resna tiskovna agencija članka tako ne bi naslovila.

Še zanimivejši je prvi prispevek v rubriki »Svet«, ki eksplicitno kaže na skrajno desničarsko agendo. Ni je resne agencije, ki bi naslov članka pričela z “Neverjetno”. Je pa to način trač medijev in radikalno desnih portalov, ki se izdajajo za medije.

Problem z novo »agencijo« ni to, da obstaja. V razvidu medijev najdemo tri tiskovne agencije: STA, Neodvisno tiskovno agencijo (ki si lasti kratico NTA) in Agencijo Vivas. Problem je, da spletna stran, ki se izdaja za medij, pa to v resnici ni, napeljuje na donacije na nek inštitut. Pa v resnici je to še najmanj pomembno. Spletnih strani, ki napeljujejo, da nakažemo denar za nekaj, kar ni to, za kar se izdaja, je veliko.

Večji problem in to še zdaleč ni nedolžna zadeva, je sledeči. »Tiskovna agencija« bo nekaj časa objavljala takšne in drugačne prispevke. Ne glede na to, kakšni bodo, a lahko smo prepričani, da bodo pro SDS-ovski, bodo v kratkem času postali referenca za portale iz Vezjakovega spiska. Navajali jo bo SIOL in še marsikdo. Pričeli jo bodo citirati in ne bo minilo dolgo časa, ko bo pričela prejemati državna sredstva. Prav tista, ki so danes namenjena STA in RTV.

Beri tudi Potrebujemo dolgočasno politiko in Je to še pravna država?