Urednik fašističnega medija

, , Komentarji so izklopljeni za Urednik fašističnega medija

No, pa smo doživeli nekaj, kar še nismo nikdar. Aleš Ernecel je izjavil, da je editor in chief of new Slovene fascist media called NTA – National Press Agency. V bistvu sem vesel, da je pri človeku najbrž udarila podzavest na plano in je povedal tisto, kar najbrž v resnici čuti. Me pa seveda skrbi, da lahko nekdo prosto izjavi, da je urednik fašističnega medija.

Aleš Ernecel je v poznih večernih urah na svojem kanalu povedal, da je bil izraz fašistična Nacionalna tiskovna konferenca provokacija. Tudi če bi sprejeli to razlago, pa je ne moremo, saj Molyneux ob besedi fašistična niti trznil ni in besedo očitno ni dojel kot provokacijo, zagotovo ne more biti nekaj, kar bi lahko sprejeli. Takšne »provokacije« pač niso sprejemljive. Njegova izjava o provokaciji tako bolj deluje kot poizkus opravičila. Lahko pa tudi da se motim.

Bolj kot sama izjava, s katero se bodo z velikim veseljem pozabavali tako mediji kot politiki, me zanimata dve stvari.

Tiskovna agencija?

Kot sem že zapisal v prispevku Tiskovna agencija ali nov obvod za pridobivanje proračunskega denarja?, je Nacionalna tiskovna agencija zgolj spletna stran fizične osebe, lahko ji rečemo tudi blog, ki pač ima v imenu tudi besedo agencija. Čeprav stran NTA obstaja že dober mesec, še vedno ni vpisana v razvid medijev. V tej državi imamo tako le eno resnično tiskovno agencijo – STA. Zakaj se torej nekdo razglaša za glavnega in odgovornega urednika tiskovne agencije, ki to uradno ni, pa ne znam odgovoriti. Ernecl navaja, da je tudi to provokacija, čeprav v isti sapi o NTA govori kot o mediju, o sebi pa kot o uredniku. Glede na to, da je prostovoljne prispevke moč nakazati zavodu, gre nedvomno za medij, čeprav ni vpisan v razvid medijev.

Obstaja še ena malenkost, o kateri bi se morala vprašati država. 12. člen zakona o medijih namreč določa pogoje za vpis v razvid medijev, 145. člen pa globo za pravno osebo, če v 15 dneh od nastanka spremembe ne prijavi spremembe podatkov iz 12. člena.

Druga stvar pa je izbira gosta. Ta je tako pomembna, da je nikakor ne smemo zanemariti.

Stefan Basil Molyneux

Stefan Basil Molyneux je kanadski skrajno desni beli nacionalist in beli supremacist, ki ima svoj podcast Freedomain Radio. Je znan po promociji teorij zarot, znanstvenega rasizma in evgenike. Politico in The Washington Post sta ga opisala kot vodilno osebnost alt-right gibanja, v Independentu pa so navedli, da ima perverzno fiksacijo na raso in IQ. CNN navaja, da je Molyneux v intervjuju, ki ga je vodil na svojem podcastu, izjavil, da so belci skušali sejati semena svobode v nebelih predelih sveta, vključno z Južno Afriko, vendar so te države po odhodu belih prebivalcev ali pa so ti postali manjšine, doživele “odmik”.

Molyneux je bil YouTube zvezda alt-right gibanja, dokler ga niso tam trajno prepovedali. Kot takšnega ga poleg zgoraj navedenih medijev opisujejo še Metro, New York magazine, Vanity Fair, CBS News, Business Insider in BuzzFeed News.

Molyneux je zagovornik teorije zarote genocida nad belci. Right Wing Watch navaja, da je leta 2017 izjavil, da ima film Vojna zvezd: zadnji Jedi prikrito sporočilo o preganjanju belcev in napovedal izumrtje belcev v ne tako oddaljeni prihodnosti.

Zanimiv je tudi njegov odnos do žensk. Time navaja njegovo izjavo, da nasilje v svetu obstaja zaradi načina, kako ženske ravnajo z otroki, ker 90 % otrokovih možganov tvorijo izkušnje, ki jih ima pred petim letom, ženske pa imajo skoraj ves nadzor nad otroštvom. Sam se opisuje kot aktivista za moške pravice in trdi, da je feminizem oblika socializma z namenom zmanjšati število rojstev belih kristjanov.

Zato pravzaprav ne preseneča, da Molyneux ni niti trznil, ko se mu je sogovornik predstavil kot urednik novega slovenskega fašističnega medija.

Zaradi kršenja pravil o sovražnem govoru so ga trajno prepovedali oz. izključili iz svojih platform tudi Mailchimp, Twitter, SoundCloud in celo PayPal.

Aleš Ernecl

Aleš Ernecl ni kdorkoli. Je nekdanji član SDS in po lastnih besedah do danes kolumnist njihovega »medija«, kjer je tudi objavljal videe iz svojega YouTube podcasta. Njegov podcast ima skoraj 4.000 naročnikov, kar za slovenske razmere za politični kanal seveda ni malo.  V preteklosti je tudi zanikal holokavst.

Stefan Basil Molyneux ni edini beli supremacist, ki je gostoval v Erneclovem podcastu. Takšnih je bilo v njegovi že več, npr. hrvaški poveličevalec ustaštva Velimir Bujanec – Bujica, identitarec Fróði Midjord iz Ferskih otokov, ameriški antisemit E. Michael Jones in ameriški beli supremacist Samuel Jared Taylor. Ne smemo pozabiti tudi domačega šovinista Romana Vodeba, pa Bernarda Brščiča, Boštjana M. Zupančiča in Vinka Gorenaka.

Ernecl ima s svojim pisanjem in podcastom seveda nemajhen vpliv na ekstremno slovensko desnico in njegovo spogledovanje s fašizmom, tudi če ga sam imenuje šala ali provokacija, ni nekaj, ob čem bi lahko zamahnili z roko. Da gre za resno stvar, so dojeli tudi na desnem političnem polu, vsaj tako lahko razumemo čivke Boštjana M. Turka, Aljuša Pertinača in Vinka Gorenaka.

Beri tudi Tiskovna agencija ali nov obvod za pridobivanje proračunskega denarja? in Politična stranka brez ideologije?