Vojna oblasti proti prebivalstvu

, , Leave a comment

Po gledanju ur in ur posnetkov, množice fotografij in po pogovorih z kar nekaj udeleženci in pričami torkovega protesta, novinarji in tudi policisti, sem trdno prepričan, da je bila policija v torek hudo zlorabljena. Uporaba vodnega topa in solzivca zgolj zaradi tega, ker se glasna, a nenasilna množica po ukazu ni razšla in njihovo preganjanje po ulicah, ni bilo nič drugega kot napad na ljudi. Nikakršne zveze ni imelo z vzpostavljanjem javnega reda. Zgolj neupoštevanje ukaza naj se razidejo v demokratični državi ne more biti huje kršenje javnega reda. Šlo je preprosto za preprečevanje ustavne pravice do zbiranja. Kamor so šli ljudje, je za njimi šla policija in jih veselo škropila z vodo in solzivcem. Več kot 400 izstrelkov! Halo?

Protestniki pa se bodo tudi morali malce strezniti. Takšni protesti brez koncepta, konkretne politične artikulacije in brez usmerjanja nezadržno vodijo v katastrofo. Dovoliti, da so glavni govorci ljudje, ki bi na Pohorju veljali za vaške posebneže, ki jim častiš šilce žganja zgolj zato, da za pol ure obmolknejo, so voda na mlin oblasti. Dovoliti, da je eden najglasnejših in najpogostejših vzklikov vulgarni navijaški slogan: »Malo vas je, malo vas je pičkice,« je dobesedno sramota.

Četudi nekateri smatrajo, da petkovi protesti ne izražajo njihovih zahtev in jih zato organizirajo ob sredah, bi se vsaj kar se organiziranosti tiče, morali spogledovati z njimi. Zgolj kričati nesmisle v mikrofon in nato prepustiti množico sami sebi, je skrajno neodgovorno.

Domnevamo lahko, da se policija ne bo kar naenkrat humanizirala. Proces prevzema policije s strani radikalne tranzicijske desnice se je praktično že zaključil. Rubikon je prestopljen in le huje bo. Zato je čas za nove taktike, ki bodo preprečevale agresivnost in nasilnost militarizirane policije. Ena takšnih je iz Portlanda, kjer so mame v rumenih majicah stopile pred protestnike in pele  »Hands up, please don’t shoot me«. Policiji je v takšnih primerih težko, skorajda nemogoče nastopiti s silo. Kadar so v prvih vrstah nogometni navijači, zavor namreč nima.

Ne slepimo se. Smo v vojni. Vojni, ki jo bije oblast proti lastnim prebivalcem. Pri Belcebubu, saj se že o nič hudega mislečih naključnih mimoidočih, med njimi so bili tudi otroci, ki so bili napadeni z vodo in solzivcem, pogovarjamo v vojaškem žargonu. Ti so naenkrat postali kolateralna škoda. Da se je solzivec skozi vrata in okna priplazil tudi v bližnji zdravstveni dom, pa so tako ali tako zaznali le redki.

Sprijazniti se bo potrebno s tisto marksistično tezo, da je policija orodje vladajočega razreda. Če v preteklosti ni bila nasilna in je bila bistveno prijaznejša, je to zgolj zato, ker nekdanji vladajoči razredi niso bili nasilni do lastnega prebivalstva. N’toko je zapisal, da policija v resnici ščiti vladajoči razred pred ljudstvom in dodal, da je bila ustanovljena tisti moment, ko so se delavske množice začele zbirati na javnih mestih in se prikazovati vladajočim kot nevarne.

In naši protesti so tej oblasti vedno bolj nevarni. Zaradi protestov radikalna tranzicijska desnica zagotovo ne bo sestopila z oblasti. Vsak dan pa izgublja volivce. Zato je njena nuja, da protestnike prikaže kot teoretike zarot, anticepilce, brezdelneže, huligane, nasilneže in izgrednike. Ob zmedeni opoziciji, ki nikakor ne uspe podpreti protestov in se medlo omejuje le na obsojanje nasilja, tako povzroča volilno abstinenco. Večja bo ta, bolje bo za trenutni vladajoči razred.

Beri tudi Trbovlje, protest skozi oči protestnika in Kako je policija militarizirana

 

Leave a Reply