Kaj smo spregledali v primeru Đoković

, , 2 komentarja

Ob dogajanju v Down Under mi je zanimivo opazovati, kako so se ljudstva po celem planetu razcepila na dva velika pola. V vsakem polu je seveda več nians. Le redki pa so zaznali, da je bil možakarju odvzet mobitel. Spregledali smo, da Novak Đoković ni storil nobenega protipravnega dejanja. Mobitel pa se v demokratičnih državah odvzame tistim, ki jim je odvzeta prostost, da ne bi vplivali na priče, žrtve, oškodovance itd.

Tip je prišel na mejo, v državo ga niso spustili. Ok, država se je pač tako odločila. Vendar, in gre za ključni detajl v celotni zgodbi, to ni protipravno dejanje. Ni se švercal v državo. Ni imel ponarejenih dokumentov, ni zganjal pizdarij. Nikogar ni udaril, še žalil ne. Vsaj poročanj o tem ni zaslediti. Na odločitev države se je pritožil. Kul. Če bi se to zgodilo pri nas, bi moral na odločitev višje instance počakati v državi, od koder prihaja. Ker pa Avstralija nima kopenskih mej, to pač ni možno. Za čas do odločitve višje instance ga je pač potrebno nekam namestiti.

Na tej točki nastane problem. Kot kriminalcu so mu odvzeli mobitel in ga zaprli. Da mediji kot papige ponavljajo državne PR izjave, da gre za »azilni hotel«, ker je pač nekoč tam res bil hotel, ne spremeni dejstva, da gre za zapor. Četudi se tako ne imenuje. Tudi naš »Center za tujce« v Postojni se ne imenuje zapor. Sicer pa vprašajte Mehdija Alija, ali že devet let (od svojega petnajstega leta) biva v hotelu ali v zaporu. Zanimivo je, da v tujini ne uporabljajo izraz azilni hotel, ampak immigration detention facility.

Skratka, tipa so vrgli v zapor zaradi birokratske zadeve, ne pa ker bi storil karkoli protipravnega. Enako so naredili s tisto punco iz dežele meni najljubšega piva. Pravzaprav je njen primer še hujši. Renata Voráčová je že nekaj časa bivala v državi, ko so jo hop Cefizelj lepo aretirali in namestili v isti »hotel«.

To je srž problema, ne pa cepilske zdrahe, kamor so nas mediji in družbena omrežja zapeljali. Država je, vsaj tista spodaj, pričela obravnavati ljudi v primeru birokratskih zapletov kot kriminalce. Če lahko to nekaznovano počne v primeru najslavnejših, kako se potem obnaša do nepomembnih? Mi se pa bomo še naprej ukvarjali s tem, ali je bil tip cepljen ali ne, ali je imel prave papirje ali ne, ali je privilegiran ali ne in s podobnim. Spregledali pa smo, da se državna moč nasproti prebivalstvu le bolj krepi in to ne v pozitivnem smislu. Ker v koronskem času države posnemajo ena druge, bi nas to moral zelo skrbeti. Še posebej, ker se zadeva odvija v kao demokratični državi. Ko se bo podobno pričelo dogajati tudi nam, bo prepozno.

Beri tudi PCT vzrok za porast okužb?

 

2 komentarja

Leave a Reply