PCT vzrok za porast okužb?

, , 5 komentarjev

Pogoj PCT deluje na principu, da lahko do večine storitev dostopajo le preboleli, cepljeni in testirani. Da lahko te storitve uporabljajo tudi osebe, ki niso prebolele bolezen ali se niso cepile, morajo pred tem opraviti test. Preboleli in cepljeni pa seveda ne. Pomeni, da so vse tri kategorije izenačene.

Ko se je poleti postopoma pričel uvajati pogoj PCT pri nas, sem zapisal, da gre za dogmo. Takrat sem navajal statistične podatke iz Anglije, ki so kazali, da je v tistem času četrtina okuženih z delta sevom izpolnjevalo pogoj C in se po našem odloku niso dolžni testirati. Sredi julija je z dvomesečno zamudo delta sev postal prevladujoč tudi pri nas, septembra pa praktično edini.

S prihodom delta seva se je krivulja okuženih spet obrnila navzgor in ni preteklo dolgo časa, ko so za pričeli zbolevati tudi cepljeni.

Oblast se je odzvala z zaostrovanjem pogoja PCT, ki je tako sredi septembra postal obvezen skorajda povsod. Kljub temu je število okuženih danes na zgodovinski visoki ravni. Kaj je šlo narobe?

Oblast je seveda po svoji navadi pričela kriviti prav vse, še posebej protestnike, opozicijo in medije. In pa seveda necepljene. Pri zvračanju krivde na slednje je bila deloma celo uspešna, saj se je v javnosti vnela bitka med cepljenimi in necepljenimi. Nekateri so kar tekmovali, kako necepljene čimbolj očrniti. In dobršen del javnosti je takšno sporočilo tudi kupil. Pa drži?

Kratkotrajna zaščita

Matjaž Figelj je v kolumni v Dnevniku omenil švedsko raziskavo, ki je pokazala, da cepiva proti covidu ponujajo le kratkotrajno zaščito. Po petih mesecih se zniža na okoli 50 odstotkov, po sedmih pa izzveni. Nato se je pomenljivo vprašal, koliko cepljenih je v resnici še zaščitenih pred okužbo? Tudi varovanje pred težjim potekom bolezni sčasoma upada.

UK Health Security Agency, ki je nadomestila Public Health England, objavlja mesečna poročila Covid-19 vaccine surveillance report. Le-ta se razlikujejo od poročil PHE, o katerim sem že pisal, zato niso najbolj primerljiva. Zadnje poročilo zajema podatke med 40 in 43 tednom letošnjega leta. Oktobra so v Veliki Britaniji beležili slab milijon okužb. Od tega je bilo polno cepljenih (pogoj PCT) 45,1 % oseb, necepljenih pa 42,4 %. Ker je na otoku 67 % populacije polno cepljenih, je statistika seveda še vedno v prid slednjim. Zanimivo pa je, da je v navedenem obdobju odstotek vseh, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, predstavljalo 63,5 % polno cepljenih. Pri nas se omenja delež okoli 30 %.  

Število okuženih raste v kar nekaj državah, kjer so bolje precepljeni kot pri nas. Zadnje čase v medijih beremo o Avstriji in Nemčiji. Zanimiv pa je primer Singapura. Na otočku na koncu Malezijskega polotoka je polno cepljenih več kot 86 % ljudi, vendar beležijo v zadnjem času strahovit skok okuženih. Krivulja je poblaznela navzgor, ko so imeli polno cepljenih že več kot 80 % prebivalstva.

Danes lahko že z veliko mero gotovosti trdimo, da so cepiva proti delta sevu manj učinkovita kot proti izvornem virusu. Če k temu dodamo še tiste, ki jim je zaščita že upadla, smo pred dejstvom, da dobršen del cepljenih zaradi dogme PCT veselo prenaša virus naokrog. Takšno odprtje javnega družabnega življenja, kot smo si ga privoščili v zadnjih mesecih, je terjalo davek.

Seveda je kar nekaj necepljenih goljufalo. Ne verjamem pa, da je to bilo vsesplošno razširjeno, kot nas skušajo prepričati. Zagotovo je najbolj odmeven tisti primer osebe, ki je tako obiskovala pacienta v bolnišnici. Najbrž pa je večina, ki se je posluževala goljufanja, to počela zato, da je prišla do osnovnih dobrin, ki jim jih je odlok odtegnil, npr. nakupa kurjave. Kurjava namreč v odloku popolnoma nerazumljivo ne šteje za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami.

Kot da ni virusa

V resnici pa je naša družba zadnje mesece delovala kot da virusa sploh ni. Restavracije so bile polne, prireditve so se skoraj nemoteno odvijale, cerkev niti omenjal ne bom. V mariborskem ŠTUK-u se je npr. tako prejšnji teden nemoteno odvilo brucovanje štirih fakultet. Le protesti so bili za oblast moteči.

Ker dobršen del polno cepljene populacije prenaša virus naokrog, PCT enostavno ne more delovati. Upam si trditi, da je v veliki meri tudi kriv za povečanje števila okužb. Psihološko so pač polno cepljeni manj previdni, saj verjamejo, da so pred okužbo relativno varni. Kar je pravzaprav razumljivo. Če k temu dodamo, da se pogoj PCT pridobijo že z dnevom cepljenja, zadnji odlok tega namreč ni spremenil, je zadeva še toliko bolj kritična. Necepljeni, če seveda niso zanikovalci virusa, ampak takšnih je v resnici malo, so praviloma bolj previdni. In ker imajo polno cepljeni prenašalci virusa dovoljen vstop praktično povsod, smo sredi katastrofe.

Vtis je, da za vsakim novim ukrepom ne stoji analiza, temveč upanje, da bo pa ta ukrep morda le deloval. Z novim odlokom se pogoj PCT zgolj zaostruje. Problemov, ki jih je ustvaril, pa se niti dotika ne. Cepljeni prenašalci virusa imajo še naprej neomejen dostop povsod in pogoj C še kar nastopi sekundo po piku. Epidemija pa še vedno ni razglašena.

Beri tudi Kaj je narobe s PCT dogmo? in S tem odlokom se gre predaleč

 

5 komentarjev

 1. Matjaž

  9 novembra 2021 13:18

  Res je. Glavni vzrok težav pri nas vidim v dveh stvareh: nimamo ustrezno usposobljene strokovne skupine (infektologi, mikrobiologi, organizatorji dela itn. niso epidemiologi) in pa do državljanov sovražno nastrojeno vlado. Ni treba biti pameten, da tega ne vidiš.

  Odgovori
 2. Aleš Baggia

  9 novembra 2021 09:33

  Pred kratkim je v hrvaškem Jutarnjem listu izšel sledeč članek: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/u-lancetu-objavljeni-rezultati-velikog-istrazivanja-covid-propusnice-nemaju-nikakvog-smisla-15114262?fbclid=IwAR3cDS8z2Gtjfxu1MpbSY_sV0kdg1QAJJTcaucEfMZVg6Fbgx32t3EtZcCc
  Nanaša pa se na študijo, ki jo je objavil eminentni medicinski časopis Lancet: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00648-4/fulltext?fbclid=IwAR3IWP3sXcKPJPhsfHzdQSroFf7cKmL574E8ibjebayrR2FQTPHSERNt1L4

  Odgovori
 3. Aleš Baggia

  9 novembra 2021 08:21

  Bravo! Še vedno sicer omiljeni podatki, a bistvo je zadeto. Morda bi bilo dobro kdaj tudi napisati kakšno besedo o tem, da imamo letos, pri 50 % cepljenosti, več okuženih kot lansko leto, ko tega t.i. cepiva sploh ni bilo. Najosnovnejša logika govori, da je to t.i. cepivo vse kaj drugega kot cepivo, izgleda namreč, da je navaden fake in v boju proti gripi zaleže natančno toliko kot Polly lizike. A je veliko bolj nevaren, če pogledamo število smrti v EU (že zdavnaj preko 28 000 ) zaradi cepljenja in številne stranske učinke, ki jih EUDRA VIGILANCE navaja, torej že preko 900 000.

  Odgovori

Leave a Reply