Komu koristi nemirna Švedska?

, , Leave a comment

V sredo, 26. avgusta, je švedska policija zavrnila prošnjo za izpeljavo shoda pod imenom Islamizacija v nordijskih državah. Organizatorja shoda, danskega državljana Rasmusa Paludana, so v petek, 28. avgusta, izgnali iz države.

Njegovi podporniki so bili kljub deportaciji Paludana aktivni v mestu Malmö. V okrožju Rosengård, ki ima populacijo slabih 24.000 ljudi, katerih 86 % sestavljajo migranti, so zažgali izvod korana in dejanje objavili na spletu. V ločenem incidentu so na glavnem trgu mesta Malmö brcali izvod korana kot nogometno žogo.

Zažig korana, ki je povzročil proteste in nerede

Na odziv ni bilo potrebno dolgo čakati. Zvečer so se pričeli protesti, ki so se kmalu sprevrgli v nerede z metanjem kamenja v policiste, uničevanjem avtobusov in uličnih svetilk ter zažiganjem gum. Protesti in neredi so se končali v ponedeljek, 31. avgusta, ko so prebivalci okrožja, policija in verski dostojanstveniki skupaj na ulicah spodbujali mir. Policija je aretirala 15 oseb, nekaj policistov je bilo poškodovanih.

Rasmus Paludan je far-right politik in predsednik neparlamentarne far- right, identitarne in protiislamske danske stranke Trda linija, ki je na danskih parlamentarnih volitvah leta 2019 prejela zgolj 1,8 % glasov. Stranka ima že od ustanovitve pred tremi leti pestro zgodovino provociranja muslimanov in povzročanja nemirov. Samo leta 2018 je stranka izvedla 53 demonstracij. Tega leta npr. je Paludan v danskem glavnem mestu Copenhagnu vrgel koran na tla in s tem povzročil nemire.

Postavlja se vprašanje, komu koristijo neredi na Švedskem? Če zažgeš koran sredi okrožja, ki ga večinoma sestavljajo muslimani, je logično pričakovati nerede. Zakaj je marginalni danski politik izbral Švedsko? Namen sicer ni popolnoma uspel. Ko je policija obvladala najbolj vročekrvne, so prebivalci in verski dostojanstveniki zmogli in znali umiriti razmere. O neredih so sicer poročali po svetu, vendar neke širše publicitete ni bilo.

Če zažgeš koran sredi okrožja, ki ga večinoma sestavljajo muslimani, je logično pričakovati proteste in nerede.

Švedska je sicer pod kritiko zaradi svojega pristopa upravljanja s korona krizo, ki pa se bo na dolgi rok morda pokazala za eno uspešnejših. Če pogledamo številke, Švedska nima drugega vala (za razliko od Slovenije ali Hrvaške npr.), drugod po Evropi pa se število oseb, pri katerih so odkrili prisotnost virusa, spet povečuje. Švedska je, podobno kot pri nas, imela več kot dve tretjini smrtnih žrtev v domovih za ostarele. So pa priznali, da se je to zgodilo zaradi pomanjkanja informacij in vedenja o virusu, se iskreno opravičili in sprejeli ustrezne ukrepe, česar marsikje drugod, tudi pri nas, nismo slišali.

Švedska ekonomija je v drugem kvartalu padla za 8,6 %, kar je več kot v sosednji Finski, a bolje od EU povprečja (-11,9 %), »motorjev Evrope« (Francija -13,8 %, Nemčija -10,1 %) in Slovenije (-13 %).

Preberite tudi Reutersova manipulacija.